Tech

Energieopslagrevolutie Tesla komt op gang: grootste batterij ooit

31 januari 2017 08:32

Energieopslagrevolutie Tesla komt op gang: grootste batterij ooit
Een Tesla Powerpack, zoals te zien bij de presentatie in 2015. Beeld © Tesla

De revolutie die Tesla wil bewerkstelligen op het gebied van energie-opslag lijkt deze week een nieuw hoofdstuk in te gaan. In Californië zijn drie immense batterijen in gebruik genomen.

Elk van deze batterijen zou op zich al de grootste batterijopslagfaciliteit ter wereld zijn, schrijft Bloomberg. Eén van de batterijen, de Powerpack, is van Tesla. De grootte zou vergelijkbaar zijn met 396 koelkasten bij elkaar. Samen zijn de drie faciliteiten goed voor 15 procent van de opslagcapaciteit die vorig jaar wereldwijd in gebruik werd genomen.

Volgens CTO Straubel van Tesla is het soms moeilijk te begrijpen hoe snel de ontwikkelingen gaan. ''Onze opslag groeit zo snel als we menselijkerwijs aankunnen."

Elektrische auto's en Californië

Tot nu toe waren grote batterijen om energie op te slaan veel duurder dan gascentrales die worden gebruikt om de pieken in de vraag naar energie op te vangen. Maar de prijzen voor lithium-ion batterijen zijn sinds 2014 bijna met de helft gedaald. Dat komt vooral door de opkomst van elektrische auto's.


Beeld: Tesla.

Ook de staat Californië stimuleert batterij-opslag. Zo moeten energiebedrijven in 2020 meer dan 1,3 gigawatt aan opslagcapaciteit hebben gebouwd. Dat is meer dan de hele markt wereldwijd in 2016 was.

Tesla zelf is nog ambitieuzer. Zo wil het bedrijf in het volgende decennium 15 gigawatt aan opslagcapaciteit hebben gebouwd. Dat zou genoeg zijn om enkele kerncentrales tijdens piekuren te kunnen vervangen.

Kanttekeningen

Maar niet iedereen is even enthousiast. Zo denkt een Bloomberg-analist op het gebied van duurzame energie dat de kostprijs per kilowatt uur bijna moet halveren, tot zo'n 275 dollar. Nu is dat nog circa 500 dollar per kilowatt uur. Het zou dan het komende decennium nog niet op grotere schaal buiten Californië winstgevend kunnen zijn. 

Topman Zahurancik van AEX, een van de andere bedrijven die nu in Californië een megabatterij bouwen, denkt dat de dagen van gasinstallaties om pieken in de vraag op te vangen voorbij zijn.  

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen