Tech

Is dit de toekomst? 200 uitvindingen op de Innovation Expo

Michiel de Vries • 05 april 2016 22:00 @michieldevries

Is dit de toekomst? 200 uitvindingen op de Innovation Expo
Fien Dekker studeerde in 2014 af aan de Design Academy met haar project Rain(a)Way. Ook zij staat op de Innovation Expo. Beeld © Rainaway

Van een boom die zonne-energie opwekt tot een slimme fiets die waarschuwt voor gevaarlijke situaties: op 14 april laat Nederland zich van zijn meest innovatieve kant zien tijdens de Innovation Expo in Amsterdam. Toekomstmakers blikt alvast vooruit op een aantal interessante innovaties.

Ramen die stroom opwekken, een rondrijdende robot als beveiliger en een simpele oplossing om autobanden te recyclen. Op de lijst van 200 innovaties die op de Innovation Expo gepresenteerd worden, staan een hoop interessante uitvindingen. De vraag is: van welke projecten gaan we in de toekomst nog meer horen?

Tegen wateroverlast en overstromingen
Nederland waterland: wie geïnteresseerd is in water kan zijn hart ophalen tijdens de expo, blijkt uit een inventarisatie. Sommige innovaties klinken heel simpel, maar je moet er maar op komen. Neem bijvoorbeeld SPOGRO. Dat zijn gewoon stukjes spons voor in de grond, maar het helpt tegen verzakking van de bodem bij hevige regenval.

De Rainaway-tegel (zie hieronder) past ook in het rijtje simpele oplossingen: het gaat hier om een waterdoorlatende betontegel die regenwater opvangt en langzaam laat wegzakken in de bodem. 

Bij hevige regenval wordt het riool zo minder belast, een probleem waar veel grote steden mee te maken hebben. In Rotterdam liggen al een paar van die tegels.

 

Ondertussen zijn studenten in Enschede bezig met het ontwikkelen van een slimme regenton. De tonnen worden op hoger gelegen plekken in Enschede gezet om regenwater op te vangen, zodat het niet naar het lagere gedeelte van de stad stroomt en daar voor overlast zorgt. Het idee is simpel, eenvoudig en goedkoop.

Met bovenstaande innovaties kan het natuurlijk voorkomen dat straten alsnóg blank komen te staan in regenland Nederland. Daarvoor is Rain Sense bedacht: een manier om er snel achter te komen waar veel wateroverlast is. Dankzij innovatieve methodes als meetstations aan lantarenpalen, een mobiele meetparaplu (je verzint het niet) en een app die bewoners op hun telefoon kunnen installeren, weten de onderzoekers tot op de straat nauwkeurig hoe het zit met de regenval in Amsterdam. Althans, dat is de bedoeling.

Regenwater kun je ook drinken
En over water gesproken: is het niet gek dat we vaak drinkwater uit de grond pompen, terwijl het eigenlijk gewoon uit de lucht valt? Albert Jansen is de man achter 'Hemel(s)water'. Hij zorgt ervoor dat we regenwater makkelijk kunnen drinken. Jansen heeft een 'plug-and-play'-product ontwikkeld waarmee het water gefilterd wordt, en vervolgens in een speciale tank twee maanden bewaard kan worden. De installatie is eerder dit jaar getest bij Ecodorp Boekel.

Zelf je drinkwater winnen, dat is misschien nog nieuw, maar zelf je energie opwekken doen we al een tijdje. Met zonnepanelen op je dak bijvoorbeeld, maar wat dacht je van de Elektree, een boom met zonnecellen? Studenten van de Avans Hogeschool werken daaraan. Leuk voor in de tuin?En, ook niet onbelangrijk, wat heeft Nederland te bieden op het gebied van energie-opslag? Vehicle2Hollandhouse onderzoekt of we daarvoor de elektrische auto kunnen gebruiken. Dat past mooi in de hele discussie rondom 'smart grid', want het probleem van veel duurzame energiebronnen is: het aanbod verschilt soms nogal. Om het simpel te zeggen: het waait niet altijd, en ’s nachts heb je even niks aan je zonnepanelen. Ter inspiratie staat er tijdens de expo deze auto een huis op te blazen:Tijdens de expo in Amsterdam is overigens nóg een interessant huis te zien: het Biobased huis. 40 verschillende partijen hebben gewerkt aan een superduurzame woning. De wanden zijn afgewerkt met lijnolieverf, het tapijt is gemaakt van oude visnetten en de elektriciteit komt van plantjes. Een artist impression:

Wieweet zitten een van die innovaties straks wel in jouw huis? Misschien kijk je over een aantal jaar dan ook wel door een PowerWindow: een Delftse Start-up wil het namelijk mogelijk maken om stroom op te wekken met je raam. In het frame zitten dan de zonnecellen, die het licht omzetten in stroom.

Verder zijn er natuurlijk een hoop intelligente snufjes voor ín het huis. Het project Crownstones behoort ook tot de geselecteerde 200 innovaties: het zorgt ervoor dat stopcontacten in verbinding staan met je mobiele telefoon. Als je bijvoorbeeld even weg bent, dan zorgt het slimme stopcontact ervoor dat alle apparaten worden uitgeschakeld, als je dat wilt. De noodzaak zien we niet meteen, maar in sommige situaties kan het best handig zijn.

De Innovation Expo is dus 14 april in Amsterdam. De uitzending van Toekomstmakers hierover is een week later te zien, op 20 april, op RTL Z, om 21:30 uur. Blijf in de tussentijd vooral kijken op rtlz.nl/toekomstmakers!

Bron • RTL Z Toekomstmakers

Gerelateerde artikelen