Tech

Disney dumpt Netflix en gaat eigen films streamen

Chris Koenis • 09 augustus 2017 08:27 @chriskoenis

Disney dumpt Netflix en gaat eigen films streamen
Ceo Bob Iger van Disney kondigt een eigen streamingdienst aan. Beeld © Getty

Disney brengt vanaf 2019 geen nieuwe films meer uit op Netflix. Het grootste entertainmentbedrijf ter wereld komt met een eigen streamingdienst. In Nederland blijven de huidige Disney-films voorlopig gewoon te zien.

De aankondiging is slecht nieuws voor Netflix. Disney gaat investeren in eigen exclusieve films en series voor zijn streamingdienst. Wel blijft het bedrijf zijn superheldfilms (Marvel) en de populaire Star Wars-films (LucasFilm) voorlopig aanbieden via derden.

Pixar en sport

Eind 2019 moet Disneys streamingdienst beschikbaar zijn en het is de bedoeling dat deze verder uitgerold wordt over de rest van de wereld. "Al onze Disney- en Pixar-content gaat over naar een betaalde eigen streamingdienst", zegt vice president Lowell Singer​ bij de toelichting van de kwartaalcijfers.

Het nieuwe platform wordt onderverdeeld in twee kanalen. Een kanaal voor de bekende familiefilms en een sportkanaal dat gebaseerd is op sportzender ESPN, die jaarlijks duizenden met name Amerikaanse sportevenementen uitzendt, waaronder de Major League (baseball) en de Grand Slam-tennistoernooien.

Frozen-fans zijn veilig

In een reactie benadrukt Netflix dat in de VS alle Disney-films nog tot het einde van 2019 te kijken zijn, en dat nieuwe Disney-films nog tot het einde van volgend jaar aan de streamingdienst worden toegevoegd.​ Bovendien hebben de veranderingen voorlopig in alleen nog betrekking op de VS, en heeft het geen enkele invloed op het aanbod in Nederland, stelt het bedrijf. 

"Nederlandse Frozen-kijkers zijn veilig", zegt Netflix-woordvoerder ​Yann Lafargue tegen RTL Z.

Wat er gebeurt nadat de internationale contracten die Disney heeft met Netflix verlopen blijft onzeker, omdat Disney ook plannen heeft voor de dienst buiten de VS. Hoe dat precies gaat werken hangt af van lokale distributieafspraken en kan van land tot land verschillen, zegt Singer. Het kan dus zijn dat op een gegeven moment de Disney-content ook in Nederland van Netflix verdwijnt. 

Miljardenovername

Om een eigen streamingdienst te starten heeft Disney wel een miljardenovername nodig. Disney koopt dan ook BAM Technologies, het bedrijf dat momenteel de streams voor HBO, MLB, NHL en WWE verzorgt.

De waarde van dit bedrijf wordt door Amerikaanse media geschat op 3,75 miljard dollar. Disney had al een aandeel van 33 procent in BamTech en betaalt nu 1,58 miljard dollar voor nog eens 42 procent van de aandelen.

Netflix zag het vertrek van Disney waarschijnlijk al aankomen. Het bedrijf maakte eerde deze week de overname van Millarworld bekend. Deze uitgever van stripboeken is bekend van Kick-Ass, The Secret Service en Civil War, die ook allemaal verfilmd zijn. Netflix gaat hier eigen films en series van maken.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen