We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Tech

Deze plastic-etende bacterie kan recyclen voorgoed veranderen

Frederieke Hegger • 11 maart 2016 22:47 @frederiekeh

Deze plastic-etende bacterie kan recyclen voorgoed veranderen

Onze oceanen, stranden en prullenbakken zitten er vol mee: plastic. Wetenschappers hebben een plastic-knabbelende bacterie gevonden die ons van die last af zou kunnen helpen.

Plastics zijn, over het algemeen, niet bio-afbreekbaar. Dat is een probleem: zo blijven we immers lang met plasticafval zitten. Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben een plastic-knabbelende bacterie gevonden die kan leven op PET plastic, dat onder meer in kleding en flessen zit.

Plastic weg
De wetenschappers stopten het PET plastic, de bacteriĆ«n en andere voedingsstoffen bij elkaar en enkele weken later was al het plastic weg. Ze hebben bovendien het gen in het DNA van de bacterie aangewezen dat verantwoordelijk is voor het enzym dat PET 'opeet'. 

Van het opeet-enzym hebben de onderzoekers er meer gemaakt, schrijft The Conversation, waardoor ze konden aantonen dat het plastic inderdaad opgeknabbeld kan worden door dit enzym alleen.

Echte gerecycled
In de praktijk zouden de enzymen aan bakken plastic afval toegevoegd kunnen worden, zodat het plastic omgezet kan worden naar chemische stoffen. Daarvan kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt, waardoor er echt gerecycled wordt.

Gerelateerde artikelen