Tech

Deze acht innovaties maken ook nog kans op een plekje op TEDxBinnenhof

26 november 2015 15:45

Deze acht innovaties maken ook nog kans op een plekje op TEDxBinnenhof
Beeld © ANP

Tien finalisten hebben al een plekje bemachtigd op TEDxBinnenhof op 31 maart 2016. Er zijn nog zestien kandidaten over die kans maken op één wildcard. Gisteren bekeken we de eerste acht, vandaag hebben we de overgebleven kandidaten op een rij gezet.

Tijdens Ideas from Europe, het 'songfestival' voor Europese innovaties, onderzocht Toekomstmakers of Nederland het goed doet in Europa en of Europa standhoudt in het wereldwijde innovatiegeweld.​ Bekijk onze special hier terug.

Op het evenement werden tien winnaars uitgekozen die op TEDxBinnenhof op 31 maart 2016 hun innovatie mogen presenteren. Er is nog één wildcard te verdienen onder de zestien overgebleven kandidaten. Welke dat wordt, wordt bepaald door het publiek. Je kan op de website van Ideas From Europe je stem uitbrengen. De eerste acht hebben we gisteren al bekeken. Vandaag zijn de overgebleven kandidaten aan de beurt. 

Litouwen
De 23-jarige Karolina Vilbikaitė demonstreerde haar Plug-in Food Power. Dit zijn voedingsupplementen die ervoor zorgen dat mensen op een gezonde, makkelijke en vooral snelle manier aan de benodigde voedingstoffen kunnen komen. 

Luxemburg
Oswald Schröder onthulde P-AID, een nieuwe betalingsvorm. Van iedere betaling die je ermee doet gaat een klein deel naar een educatiefonds, in plaats van naar een bank zoals bij een normale creditcard. Dit is mogelijk dankzij nieuwe technieken zoals Blockchain. 
Oostenrijk
WADI is een uitvinding van Martin Wesian. Het is een klein apparaat dat op zonne-energie werkt en kan worden gebruikt voor het filteren van water. Met zijn uitvinding is het mogelijk worden om op grote schaal en goedkoop ontwikkelingsgebieden van schoon drinkwater te voorzien.
Portugal
Miguel Neiva wil een probleem oplossen waar wereldwijd 350 miljoen mensen last van hebben: kleurenblindheid. Zijn app ColorADD kan kleuren herkennen zodat kleurenblinde mensen deze vorm van communicatie ook kunnen begrijpen. 

Slowakije
De Ecocapsule van Igor Zacek is een klein huisje dat volledig zelfvoorzienend is dankzij zonnecellen op het dak en een bijgeleverde windturbine. Het kan worden gebruikt door hulpdiensten, maar ook voor diegene die graag in zijn eentje ergens aan het einde van de wereld wil wonen. 
Zweden
Micael Hermansson presenteerde zijn leerconcept van micro-lessen. Korte lessen van maximaal acht minuten die kinderen moet inspireren en kennis weer ‘cool’ moet maken. In Zweden is zijn concept erg succesvol, meer dan 20.000 leraren maken al gebruik van zijn methode. 
Hongarije
De Green Advisor van Bence Szórádi is een mobiele app die bedrijven in de omgeving een waardering geeft op basis van hoe ecologisch verantwoord ze zijn. Deze rating wordt gegeven door de gebruikers. Hij wil de groene beweging democratiseren met zijn app. 
Estland
Simpower van Georg Rutte is een een slim besturingssysteem dat via het internet-of-things al je apparaten met elkaar verbindt en duurzamer maakt. Elektrische auto’s die opladen als het waait, of boilers die alleen aanslaan als de zon schijnt. Dat is de toekomstvisie die hij wil realiseren.  

Bekijk hier onze eerdere uitzending over Ideas from Europe:

 

Bron • RTL Z Toekomstmakers

Gerelateerde artikelen