Tech

De nieuwe iPhone X is de duurste ooit en unlock je met je gezicht

Bram van Dijk • 12 september 2017 21:02 @ikbenbrampuntnl

De nieuwe iPhone X is de duurste ooit en unlock je met je gezicht
Apple ceo Tim Cook met achter hem de iPhone X Beeld © GettyImages

Apple heeft zoals verwacht flink uitgepakt in haar jaarlijkse iPhone-presentatie. Naast een iPhone 8 en iPhone 8 Plus heeft het ook de iPhone X uitgebracht. Het is veruit de duurste iPhone ooit.

Bijzonder aan de iPhone X (uitspraak 'ten' of 'tien') is de gezichtsherkenning. Door naar de telefoon te kijken, wordt de schermblokkering opgeheven.

Met 3D-sensoren en infrarood analyseert de de telefoon je gezicht, en volgens Apple is dit systeem niet te foppen met een foto. Maar in de presentatie en zelfs in de demonstratie achteraf bleek FaceID toch niet zo goed te werken. 

Geen knop voor

De knop aan de voorkant is verdwenen, waardoor het scherm van de telefoon zich vrijwel volledig uitstrekt tot de randen. Door van de onderkant van het scherm omhoog te vegen blader je terug.

Om naar de multitaskfunctie met openstaande apps te gaan, moet je even pauzeren tijdens het naar boven swipen. Spraakassistant Siri is voortaan ook te activeren door op de knop aan de zijkant te drukken.

Op deze manier heeft de iPhone X een groter scherm gekregen, zonder dat de telefoon groter werd.

iPhone 8

Ook nieuw is de iPhone 8, maar deze lijkt erg veel op de iPhone 7. De formaten (normaal en Plus) en het uiterlijk zijn hetzelfde gebleven. Wel komt de telefoon in een nieuwe gouden kleur en zijn de camera's verbeterd. 

Draadloos opladen

Alle nieuwe iPhones zijn door hun glazen achterkant draadloos op te laden, door de telefoon op een speciaal plateautje te leggen. In de presentatie zei Apple dat het verwacht dat de plateaus overal gaan verschijnen, zo ook in de McDonald’s of ingebouwd in een auto van Audi.

Apple maakt gebruik van de Qi-technologie voor draadloos opladen. Dit is een open standaard, waardoor je niet vastzit aan een eigen en vaak dure Apple-gadget. Veel Android-telefoons kunnen al jaren via Qi draadloos worden opgeladen.

Sensoren

Apple had in de presentatie veel aandacht voor augmented reality, de techniek waarmee je computeranimaties in de echte wereld kan plaatsen. Het heeft daarvoor de telefoon overladen met sensoren en snelle chips.

De camera's van de iPhone X kunnen dankzij deze nieuwe sensoren beter 'diepte zien', wat handig is voor augmented reality. Je ziet virtuele objecten om je heen (nieuwe bank passen in je huis, spelletje spelen op de tafel) in het camerabeeld en kunt nauwkeurige metingen doen met de camera.

Duurste iPhone ooit

De nieuwe luxe iPhone X komt met een flinke prijs: 999 dollar. In Nederland wordt dat zelfs 1159 euro. Voor de iPhone X met 256 GB aan geheugen betaal je zelf 1329 euro. Vanaf 27 oktober is de X te bestellen, waarna de telefoon op 3 november wordt geleverd.

De prijs van de iPhone 8 verschilt niet veel met de iPhone 7: 809 euro. Deze is vanaf 15 september te bestellen en wordt dan op 9 oktober geleverd.

Apple Watch

Verder was de presentatie behoorlijk vlak, vooral voor Nederlanders. De nieuwe Apple Watch kan nu een simkaart bevatten voor 4G, waardoor het geen smartphone meer nodig heeft om te werken. Maar deze variant komt voorlopig niet in Nederland op de markt.

Verder had Apple TV nog verschillende updates, maar deze zijn vooralsnog ook niet voor Nederland beschikbaar.

Beurs niet onder de indruk

De nieuwe iPhones konden op veel geklap rekenen in de zaal, maar op de beurs deed Apple het niet goed. Het daalde flink tijdens de lancering.

Lees terug: alle hoogtepunten van de presentatie in onze liveblog

 

Bron • RTL Z / Bram van Dijk

Gerelateerde artikelen