Tech

Computer omschrijft wat hij op de Amsterdamse straten ziet

Bright • 25 november 2015 18:11 @Bright

Computer omschrijft wat hij op de Amsterdamse straten ziet

Computers kunnen steeds beter afbeeldingen herkennen. Om te testen hoe goed dat gaat, loopt een programmeur met zijn laptop door de straten van Amsterdam en laat software de omgeving omschrijven. Dat blijkt verrassend goed te werken.

Machines kunnen zelfs patronen leren waarmee ze ook objecten die ze nooit eerder gezien hebben kunnen plaatsen. Zelfs complete situaties kunnen op die manier worden beschreven door het linken van woorden en objecten. Zelflerende software gebruikt vaak kunstmatige neurale netwerken om dit soort complexe taken sneller uit te voeren.

Met webcam door Amsterdam
Kunstenaar en programmeur Kyle McDonald nam zulke 'neurale' software, gemaakt door de Stanford-universiteit en Google, mee de straat op in Amsterdam. De webcam in zijn laptop filmde de wandeling door de stad, terwijl de computer de beelden in real time probeert om te zetten in een omschrijving in tekst. De resultaten zijn nogal wisselend, maar het werkt over het algemeen vrij goed.

McDonald gebruikte voor het filmpje het open-source programma genaamd NeuralTalk, dat beschikbaar is via GitHub. Ook andere bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen en verbeteren van 'neurale netwerken'. Zo kan Facebook inmiddels foto's beschrijven via zo'n programma. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat blinden kunnen 'zien' wat anderen zien.

Door Bright.nl. Elke maandagavond om 21.30 Bright TV op RTL Z

Bron • Bright.nl / Rutger Otto

Gerelateerde artikelen