Tech

UBS werkt aan transactiesysteem op basis van bitcointechnologie

Frederieke Hegger • 04 september 2015 16:48 @frederiekeh

Beeld ©

De Zwitserse bank UBS bouwt aan een transactiesysteem met behulp van de technologie achter de virtuele munt bitcoin.

Volgens de Wall Street Journal hoopt UBS dat het nieuwe systeem gebruikt kan worden door mainstream banken en centrale banken.

Dit is de bank van plan
​UBS wil niet ineens alle euro’s en dollars omzetten naar bitcoins, maar de techniek achter de virtuele munt, de blockchain, zou wel worden ingezet. De blockchain is een register van eigendom. Waar normaal een centrale autoriteit checkt of een transactie goed gaat, doet bij de blockchain een netwerk van computers dat. Je kan zo, als je wilt, geld overmaken zonder dat er een bank of een betalingsverwerker tussenzit. Hiermee wordt het uitwisselen van geld of aandelen decentraler, minder omslachtig en goedkoper, zo zeggen bitcoinexperts.

Samenwerking
​UBS werkt nu samen met de start-up Clearmatics aan een speciale virtuele munt, die gekoppeld kan worden aan euro’s en dollars. Op de op blockchaingebaseerde beursplatforms kunnen vervolgens directere transacties plaatsvinden. De commerciële directeur van de bank voert momenteel gesprekken met mogelijke partners.

De Zwitserse bank is niet de enige die warm wordt van de bitcointechnologie. IBM liet eerder doorschemeren te werken aan een nieuw betaalsysteem op basis van de blockchain. Ook Nederlandse banken ING, ABN AMRO en de Rabobank experimenteren op kleine schaal met de technologie.

Kritiek
Toch kan het nieuwe plan van UBS op kritiek rekenen. Banken zouden eigen blockchains gaan creëren, die niet helemaal open zijn, in tegenstelling tot de originele bitcoinversie die wel open source is. Want dat is nou juist het mooie van de bitcointechnologie, vinden de fans: dat het financiële systeem transparanter wordt en minder centraal gestuurd. Of dat met dit UBS-plan ook bereikt wordt is de vraag.

Lees ook: UBS onderzoekt bitcointechnologie  

Bron • RTL Z / Frederieke Hegger