Tech

Krijgt Mars een koning of een premier? 'De kolonie op Mars wordt een nieuwe maatschappij'

21 oktober 2015 14:27

Mars Beeld © AFP

Zou jij het willen, wonen op Mars? "Mars One heeft de wereld klaar gemaakt voor het idee van permanent settlement,” zegt Bas Lansdorp, CEO van Mars One. Deze Nederlandse organisatie wil al in 2027 een menselijke kolonie op Mars landen.

Volgens Lansdorp is voor zijn plan de techniek niet het probleem, noch de bereidheid van mensen om een enkeltje naar Mars te nemen. "We zijn nu op zoek naar financiering, zo'n 15 miljoen euro. We willen ons team uitbreiden met ervaren mensen die al missies naar Mars hebben gedaan. We hebben gesprekken met mensen van NASA die heel graag bij Mars One willen werken, als daar de middelen voor zijn."

Kritiek op Mars One
Sinds het oprichten van Mars One heeft de organisatie veel kritiek gehad. Wat daarbij niet helpt, zijn onbeantwoorde vragen over het project. Lansdorp: "Ik denk dat dit soort kritiek heel erg logisch is. Aan ons de taak om stap voor stap te laten zien dat ons plan uitvoerbaar is."

Zo is er kritiek op de geplande landing in 2027. Dat lijkt ver weg, maar is in ruimtevaartbegrippen een hele korte tijd. Maar Lansdorp zegt dat het vaststellen van die datum en het uitgebreid noemen daarvan in promoties, een afgewogen keuze geweest.

"Het zou me niks verbazen als we nog een keer een vertraging moeten aankondigen"

"Mason Peck, oud-medewerker van NASA, zei tegen ons: ‘Het grote publiek, dat wil gewoon een datum zien’. Zonder een datum wordt het een beetje een project in het luchtledige. En elke slimme ingenieur snapt dat zo’n plan onderhevig is aan de aanvaringen met de realiteit."

Dat heeft het project in het verleden al meegemaakt. Tot nu toe is er twee keer een vertraging van twee jaar aangekondigd. In de originele planning zouden de kolonisten landen in 2023. Lansdorp: "Het zou me niks verbazen als we nog een keer een vertraging moeten aankondigen. Hetzij omdat er iets kapot gaat op Mars, of omdat een keer een stuk financiering niet op tijd komt." 

Zo zou de kolonie er volgens Mars One uit kunnen zien.

Concurrentie van NASA?
Mars One is niet meer de enige met plannen voor een kolonie op Mars. In een recent rapport over Mars meldt NASA: 'Unlike Apollo, we are here to stay'. "Dat is echt compleet nieuw", zegt Lansdorp. "Ik heb het vermoeden dat het deels door Mars One komt dat NASA nu durft te spreken over het enkeltje. Mars One heeft de wereld klaar gemaakt voor het idee van permanent settlement." 

Toch ziet Lansdorp NASA niet als concurrent. "Wij zijn nu een kleine partij met hele mooie plannen, maar we moeten nog heel veel bereiken voordat we echt naar Mars gaan. Tegen de tijd dat onze eerste onbemande missie naar Mars gaat in 2020 - als we het allemaal voor elkaar krijgen - dan zit NASA natuurlijk gewoon aan boord met een instrument of omdat ze op een andere manier meegewerkt hebben."

De eerste Marsman
Mars One onthulde eerder dit jaar de Mars 100, een lijst van kandidaten die tot nu toe door de selectie zijn gekomen. Van deze eerste honderd kandidaten wil Mars One zes teams van vier samenstellen. Deze 24 aspirant astronauten gaan volgens de planning van Mars One volgend jaar in training voor een enkeltje Mars.

Lansdorp verwacht dat er van deze zes teams tijdens de training ook een aantal afvallen. Daarom komen er nieuwe selectierondes, waarvan de eerste in 2016 staat gepland. Het doel is om uiteindelijk altijd tien tot vijftien teams in training te hebben.

"Als je je volgend jaar aanmeldt, kun je nog steeds als eerste op Mars landen"

Dat betekent ook dat de huidige Mars 100 niet zijn verzekerd van een plaats in de eerste raket die naar Mars gaat. "In 2026 zullen we kijken naar alle teams die we in training hebben. Het zou best kunnen dat het team dat naar Mars gaat, uit de derde selectieronde komt. Als je je volgend jaar aanmeldt, kun je nog steeds als eerste op Mars landen." 

Gevaarlijker dan een ‘gewone’ ruimtemissie
Een reis naar Mars zal nog gevaarlijker zijn dan een ‘gewone’ ruimtevaartmissie. "De gemiddelde astronaut heeft al 3 procent kans om het niet te overleven." Mars One wil de risico’s voor haar astronauten zoveel mogelijk beperken.

Maar zegt Lansdorp: "Er is altijd een kans dat de life support-systemen kapot gaan én alle back-ups én dat je door je reserveonderdelen heen bent. Dat risico is niet nul. Dus je zal altijd boven die 3 procent uit komen. Er bestaat niet zoiets als een veilige missie naar Mars"

De toekomst van de kolonie
Eenmaal op Mars kan de aanwezigheid van zowel NASA als Mars One kan misschien vreemde situaties opleveren. De kolonisten van Mars One gaan permanent verblijven, maar die van NASA gaan in het begin nog terug naar Aarde. Wat nou als iemand van Mars One weg wil, en iemand van NASA wil blijven? 

"Stel dat NASA zegt: dat mag niet. Maar ze doen het toch. Wij kunnen vanaf aarde daar helemaal niks tegen doen. Op Mars zijn zij gewoon eigen baas", zegt Lansdorp.

De koning van Mars
Hij noemt nog meer voorbeelden van de onmacht vanaf aarde. "Stel wij zeggen: we willen dat jullie een democratie vormen, maar zij kiezen hun eerste koning, of een soort dictator. Wat kunnen wij dan doen? Dat zijn hele interessante vragen."

"Het is gewoon een nieuwe maatschappij waar we geen controle over hebben. Daar zullen we heel erg aan moeten wennen. De kers op de taart is wat mij betreft als de kolonie op Mars zijn onafhankelijkheid uitroept en zegt zo: Nu zijn we ons eigen land."

Kijk de uitzending van Toekomstmakers over de ruimtevaart hier terug:
 

 

Bron • RTL Z - Leon van Poppel