Tech

Virtueel meisje helpt ongewenste webcamseks aan te pakken

22 oktober 2015 12:54

Beeld © ANP

Sweetie lijkt een meisje van tien jaar oud dat op de Filipijnen woont. Zij is echter gecreëerd met behulp van een computer door Terre des Hommes om ongewenste webcamseks aan te pakken.

Dankzij de webcam-activiteiten van Sweetie werden de gegevens van duizend pedofielen uit zeventien landen verzameld in slechts tien weken tijd. De innovatie maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

Webcamseks

De Verenigde Naties en de FBI schatten in dat op ieder moment van de dag 750.000 mannen op zoek zijn naar webcamseks met kinderen. Tegelijkertijd worden alleen op de Filipijnen naar schatting tienduizenden kinderen gedwongen om achter de webcam plaats te nemen.

De mannen aan de andere kant van de webcam verrichten seksuele handelingen bij zichzelf of vragen de meisjes zichzelf aan te raken tegen betaling.

Sweetie

Aangezien er te weinig aan wordt gedaan, besloot Terre des Hommes Sweetie in het leven te roepen. Het virtuele meisje komt op papier uit de Filipijnen, maar ze werd vanuit Amsterdam aangestuurd. Zodra Sweetie zich aanmeldde in publieke chatrooms als een jong meisje uit de Filipijnen, was er meteen veel interesse.

De mannen waanden zich anoniem met hun valse namen en prepaid creditcards, maar vertelden toch kleine beetjes over zichzelf. Dankzij deze informatie kon Terre des Hommes via Google en Facebook hun gegevens achterhalen.

Arrestaties

Na tien weken werden in 2013 de verzamelde namen, adressen, telefoonnummers, foto’s en videomateriaal overgedragen aan Interpol. Dat leidde sindsdien tot meerdere arrestaties en veroordelingen. Afgelopen september werd een Brit veroordeeld tot 28 maanden celstraf.

Sweetie van Terre des Hommes staat op de longlist voor de Toekomstmakers Top 100. De lijst met de honderd beste Nederlandse innovaties wordt 30 oktober gepresenteerd.

Bron • RTL Z Toekomstmakers