Tech

Samsungs nieuwe Galaxy S8 moet Note 7-debacle doen vergeten

Daniël Verlaan • 29 maart 2017 17:00 @danielverlaan

Beeld ©

2016 was een rampjaar voor Samsung. Eerst vlogen Galaxy Note 7's in brand, daarna riep het bedrijf alle Note 7-smartphones terug. Met de Galaxy S8 wil Samsung weer het vertrouwen van de consument winnen, en daar moet de nieuwe slimme assistent Bixby aan bijdragen.

Apple heeft Siri, Google heeft Assistant en Samsung heeft nu Bixby. De Galaxy S8 is de eerste smartphone van het Zuid-Koreaanse bedrijf dat met een slimme assistant wordt geleverd, die onder andere wijn en producten zoals bijvoorbeeld een smartwatch herkent.

Bixby reageert op dit moment alleen op Engelse spraakopdrachten, van een contactpersoon bellen tot het zoeken met Google. De assistent kan aan diensten van derden worden gekoppeld. Zo kun je met Bixby een object scannen om deze vervolgens bij Amazon te kopen.

Ook is het mogelijk om meer informatie te krijgen over een fles wijn. Hiervoor werkt Bixby samen met de app Vivino.

Bekijk de eerste indruk van Bright 

Belangrijke stap

​Het introduceren van Bixby is een belangrijke stap voor Samsung. Het bedrijf geeft de spraakassistent ook een prominente plek: een knop aan de zijkant van de Galaxy S8.

De komende tijd moet Bixby door het gebruik van kunstmatige intelligentie slimmer worden. Dat is ook nog nodig: tijdens de eerste testen werd een foto van de Eiffeltoren gezien als een flatgebouw in New York.

Zowel Google en Apple voorzien hun telefoons al langer van een spraakassistent. Siri herkent de Nederlandse taal, de Assistent van Google is nog niet officieel in het Nederlands beschikbaar.

Thumbnail

Gebogen schermranden

De randen van het scherm van de Galaxy S8 en grotere Galaxy S8+ zijn standaard gebogen. De voorkant van de telefoon bestaat daardoor grotendeels alleen uit scherm, wat er indrukwekkend uitziet als je een YouTube-video kijkt.

De vingerafdrukscanner is verplaatst van de voorkant naar de achterkant, rechts naast de cameralens. Dat is handig voor linkshandigen, die beter bij de scanner kunnen komen. Rechtshandigen zullen daar meer problemen mee hebben.

Samsung ​Galaxy S8 specificaties

Scherm: 5,8 inch (Galaxy S8) of 6,2 inch-scherm (Galaxy S8+) - (2960x1440​ pixels)
Processor: Exynos octacore-processor
RAM: 4GB
Opslag: 64GB, uitbreidbaar met micro-sd-kaart
​Camera: 12 & 8 megapixelcamera
​Waterbestendig: ja (IP68)

Naast de vingerafdrukscanner kun je gebruikmaken van een irisscanner. In de praktijk werkt deze beveiligingsmethode niet zo snel en accuraat als de vingerafdrukscanner.

En jawel: de Galaxy S8 heeft gewoon een ingang voor je koptelefoon. Samsung levert bij de telefoon ook standaard AKG-oordopjes ter waarde van 100 euro.

Van telefoon naar desktop

Bij de Galaxy S8 worden nog een rits accessoires geïntroduceerd, zoals de Gear VR-bril met controller (129,99 euro en 39,99 euro) en een nieuwe Gear 360. Dat is een is een 360-graden-camera van 249 euro die nu ook livestreaming via Facebook en YouTube ondersteunt. 

Het interessantste accessoire is Dex, een dock waarmee je de Galaxy S8 aan een computerscherm verbindt. Het Dex-station (149 euro) heeft twee usb-poorten en ingangen voor ethernet en hdmi, waarmee je van je telefoon een computer maakt.

Dat werkt zo: de Galaxy S8 is voorzien van een desktopmodus waarmee je apps op een groter computerscherm kunt gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chrome, Word en de foto-app. 

Deze functie is niet helemaal nieuw: Microsoft introduceerde een jaar geleden de Continuum-dock waarmee Windows 10-smartphones ook aan een groot scherm gekoppeld kunnen worden en zo gebruikt kunnen worden als desktop-pc.

799 euro

​De Galaxy S8 is vanaf 28 april te koop voor een prijs van 799 euro. De iets grotere variant, de Galaxy S8+ met een 6,2 inch-scherm, gaat 899 euro kosten. 

Bron • RTL Z / Daniél Verlaan