Tech

Pure noodzaak: Maak internetdiploma voor kinderen verplicht

02 november 2015 09:45

Kinderen achter de iPad (archieffoto). Beeld © ANP

Kinderen moeten in de toekomst op school een digitaal vaardigheidsbewijs halen. Zo'n internetdiploma is noodzakelijk om de digitale toekomst van Nederland veilig te stellen.

Dat adviseert de Nationale Cybersecurity Raad (CSR) aan het kabinet. De CSR waarschuwt voor de gebrekkige kennis over de risico's van internet bij jongeren. Bovendien is er een groeiende vraag naar beveiligingsexperts, waarvoor goed opgeleide jongeren nodig zijn. Volgens de raad komt Nederland voor een groot probleem te staan als cybersecurity niet meer aandacht krijgt in het onderwijs en bedrijfsleven. 

Vanaf de basisschool
"Net als het behalen van een verkeers- of zwemdiploma, is het belangrijk dat al vanaf de basisschool kinderen internetwijs worden gemaakt", zegt nationaal coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof, een van de leden van de raad, in het Financieele Dagblad. De noodzaak van zo'n internetdiploma is hoog, zegt Schoof. "Als we dit niet doen, dan is de digitale toekomst in het geding."

Schoof zegt dat het binnen enkele jaren moet lukken om cybersecurity in het onderwijs op te nemen. Hij zegt dat onderwijsprofessionals het wel zien zitten, maar tegen de vraag aanhikken hoe ze dit in het lesprogramma kunnen verwerken.

Lessen op basis- en middelbare school
In het advies staat dat leraren moeten worden bijgeschoold en gecoacht door experts uit het bedrijfsleven. Het gaat om lessen op de basis- en middelbare school. De CSR biedt het advies vandaag aan aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Kinderen komen tekort door traag internet op school'

Bron • RTL Nieuws