Tech

VS: Bitcoin is geen geld maar handelswaar

Frederieke Hegger • 18 september 2015 08:10 @frederiekeh

Beeld © Thinkstock

Bitcoin is een commodity, net als olie of graan, zo oordeelt een Amerikaanse toezichthouder. En dat betekent dat bitcoin exchanges onder toezicht komen te staan.

Moeten we cryptocurrencies zoals bitcoin nou zien als geld of als commodity? Of geen van beide? Toezichthouders zitten al een tijdje met de handen in het haar.

Toezicht houden
Een Amerikaanse toezichthouder heeft nu een knoop doorgehakt. Volgens de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) is bitcoin een commodity. Dat betekent automatisch dat de cryptocurrency onder toezicht van de CFTC valt. En daar maakt deze Amerikaanse toezichthouder gelijk gebruik van: een bitcoin exchange, Coinflip, wordt in hetzelfde persbericht gelijk een halt toegeroepen. De exchange staat nog niet geregistreerd en dat moet wel volgens de regels.

"Er mag dan veel opwinding zijn over bitcoin en andere virtuele valuta, innovatie is nog geen excuus om je niet aan de regels te houden die gelden voor alle participanten in de commodity derivatenmarkt."

Toezichthouders verdeeld
Met name in Amerika en het Verenigd Koninkrijk lijken toezichthouders bitcoin steeds serieuzer te nemen. De Bank of England noemde bitcoin en de achterliggende technologie eerder een 'belofte' en een 'belangrijke innovatie'. In Nederland valt bitcoin, de valuta, niet onder toezicht. 

Goed of slecht nieuws?
​Bitcoinexperts zijn verdeeld over toezicht op de munt. Sommigen vinden het een goed teken dat toezichthouders bitcoin serieus nemen en bitcoinbedrijven in de smiezen houden: zo wordt de munt meer mainstream en kunnen consumenten exchanges vertrouwen. Anderen zien meer toezicht juist als een inbreuk van 'de oude partijen' in een innovatief en vrij geldsysteem.