Tech

Van robotplukker tot extra gezonde tomaten

Ferdinand Buitenhuis • 02 november 2015 15:53 @Ferdinand1977

Is dit de toekomst in de tuinbouw? Beeld © Wageningen UR Glastuinbouw

Nederland is een van de grootste exporteurs van landbouwproducten. Ook qua innovatie lopen we voorop. Dit zijn de vijf belangrijkste nieuwe ontwikkelingen op landbouwgebied van de landbouwuniversiteit Wageningen.

Robot plukt paprika's
In kassen wordt nog heel veel met de hand geplukt, maar dat is saai en zwaar werk. De Universiteit van Wageningen heeft met een aantal andere Europese landen een robot ontwikkeld die paprika's plukt. 

De robot maakt een 3D-foto van een vrucht en beoordeelt op basis van de kleur en de vorm of een paprika rijp is en aan de eisen voldoet. Als een paprika klaar is om te oogsten, bepaalt de robot met twee andere camera's de exacte positie van de vrucht. De robot pakt de paprika en snijdt hem af.  

De paprikaplukrobot is onderdeel van het Europese project CROPS, waarbij ook voor andere gewassen (glastuingroente, druiven, appels) robots worden ontwikkeld. Robotisering van onder andere het oogsten is op uiteindelijk goedkoper dan het inhuren van mensen. Ook levert robotisering andere voordelen: de voedselveiligheid gaat vooruit, want de gewassen komen minder in aanraking met mensen.

Verder kan er 24 uur per dag worden geoogst en kan een robot werken onder omstandigheden die voor plukkers van vlees en bloed niet aangenaam zijn, bijvoorbeeld in de hitte. Inmiddels is het onderzoek voortgezet in een nieuw project, 'Sweeper'.

Thumbnail

Welke kas? 
Een kas is tegenwoordig veel meer dan alleen een glazen loods en een watersproeier. De vraag naar kassen neemt internationaal toe, maar niet elke kas is even geschikt voor een bepaald gewas of een locatie. Hoe bepaal je wat het beste kasontwerp is?

Voor welk type kas een teler kiest en hoe de kas wordt uitgevoerd, hangt af van onder meer het buitenklimaat en de aanwezigheid van bronnen zoals water, energie en CO2. De keuze voor een ontwerp hangt ook af van het gewas dat in de kas gaat worden geteeld. 

De universiteit van Wageningen heeft daarvoor een simulatie ontwikkeld. Daarmee worden verschillende kasontwerpen voor een specifieke locatie gesimuleerd om zo een beeld te krijgen van de productie, watergebruik, energiegebruik en andere kostenposten. Voor de simulatie, de adaptieve kas, is veel belangstelling uit het buitenland. Onder meer vanuit China, Turkije en Saoedi-Arabië.

Gezondere tomaat door LED 
Ook ín de kas zijn nieuwe ontwikkelingen. Zo onderzoekt Wageningen samen met Philips LED-verlichting in de kassen. Met LED kunnen ook tomaten die anders in de schaduw hangen een eigen lichtje krijgen, waardoor die net zo veel licht krijgt als de tomaten die op een gunstigere plek groeien.

Maar dat is niet het enige. Tomaten reageren op verschillende lichtkleuren. Daarmee is het mogelijk om een tomaat met extra vitamine C te kweken

Thumbnail

Resistente aardappel 
De aardappelziekte phytophthora wordt door alle aardappelboeren gevreesd. De schimmel kan oogsten laten mislukken en is berucht als veroorzaker van de Ierse hongersnood in de negentiende eeuw. 

Na 10 jaar zoeken hebben onderzoekers van de Universiteit van Wageningen samen met collega's van de Britse Sainsbury Laboratory een aardappelras gevonden dat resistent is tegen de gevreesde schimmel. Het is de onderzoekers gelukt om het gen, dat voorkomt dat aardappelen worden aangetast door phytophthora, in te brengen bij aardappelrassen voor op ons bord.

Deze gentechnologie kan consumptieaardappelen resistent maken tegen de schimmelziekte, maar de EU moet de techniek nog goedkeuren voordat de aardappel commercieel gekweekt mag worden.

Vegetarische biefstuk 
Vleesvervangers bestaan al lang en worden steeds populairder. Tot voor kort was het alleen nog nooit gelukt om vegetarisch 'vlees' dezelfde textuur te geven als echt vlees. Dat is onderzoeker Atze Jan van der Goot van Wageningen nu wel gelukt. Hij heeft een biefstuk gemaakt van peulvruchten die qua textuur niet van echt te onderscheiden is.

Met zijn studiegroep is Van der Goot bezig met duurzame vleesvervangers die gemaakt worden van plantaardige ingrediënten. De groep heeft een techniek, de Shear Cell Technology, ontwikkeld waarmee de textuur van echt vlees kan worden nagebootst. Een speciaal apparaat kan plantaardig materiaal een vleesstructuur geven. De machine is ontwikkeld met behulp van de TU Delft.

Veel smaak had de vegabief nog niet, maar op smaak brengen is relatief makkelijk. Het duurt nog twee jaar om het product verder te ontwikkelen. 

Bron • RTL Z Toekomstmakers