Tech

Baas Russische Bitcoin-beurs opgepakt om witwassen

Daniël Verlaan • 27 juli 2017 12:26 @danielverlaan

Beeld © ANP

In Griekenland is de vermeende eigenaar van Bitcoin-beurs BTC-E opgepakt. Hij wordt verdacht van witwaspraktijken. Via zijn bedrijf zou er meer dan 4 miljard dollar naar de rekeningen van criminelen zijn doorgesluisd.

De Rus Alexander Vinnik is gisteren opgepakt, zo bericht The New York Times. Via het in 2011 opgerichte BTC-E werd bijvoorbeeld 95 procent van de losgeldbetalingen voor ransomware Locky witgewassen.

Criminelen stuurden hun bitcoins naar BTC-E waarna het bedrijf het virtuele geld omzette in echt geld, waarbij gebruik werd gemaakt van rekeningen van 'lege' bedrijven die speciaal voor deze praktijken zijn opgericht. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is er op deze manier meer dan vier miljard dollar witgewassen.

Mt Gox

Volgens beveiligingsbedrijf Wizsec is Vinnik ook gelinkt aan de hack bij Bitcoin-beurs Mt Gox: hij zou de bitcoins die daarbij zijn gestolen naar de criminelen door hebben gesluisd. Wizsec komt tot die conclusie door de digitale Bitcoin-rekeningen van Vinnik te analyseren.

Het Japanse Mt. Gox werd begin 2014 slachtoffer van een cyberaanval: criminelen stalen 744.408 bitcoin. Op het moment van de diefstal waren die 320 miljoen euro waard, maar inmiddels al 1,65 miljard euro.

Bron • RTL Z