Tech

Deze drone komt uit een 3D-printer

Karin Husslage • 12 november 2015 09:51 @karinhusslage

Beeld © Stratasys

Op de Luchtvaartshow in Dubai is een opvallend toestel te zien: 's werelds snelste en grootste drone die gemaakt is met een 3D-printer.

De drone is gemaakt door 3D-printbedrijf​ Stratasys en producent van onbemande vliegtuigen Aurora Flight Sciences. Hij heeft een spanbreedte van 3 meter en is voor 80 procent geprint. Alleen de motor, elektrotechniek en het landingsgestel zijn apart gemaakt. 

Thumbnail

Het vliegtuigje is gemaakt van lichtgewicht nylon en hittebestendig metaal, weegt 15 kilo en kan tot 241 kilometer per uur vliegen - maximaal zeven minuten. Omdat het zo licht is, verbruikt het weinig brandstof en is het dus ook vriendelijker voor het milieu.

'Bouw kan in twee weken'
De drone is in een jaar ontwikkeld en gebouwd, en was bedoeld als testcase om te laten zien hoe snel je een dergelijk vliegtuig kunt ontwikkelen. De ingenieur die het vliegtuig ontwikkelde, Jay Shelby, laat weten dat het bouwproces hem de eerste keer een maand kostte, maar dat hij het een volgende keer in twee tot drie weken zou kunnen. 

Thumbnail

Voor zover bekend is het het grootste en snelste 3D-geprinte onbemande vliegtuig ter wereld. Meer producenten gebruiken 3D-printers bij hun vliegtuigen. Zo heeft Airbus onderdelen van een A350 passagierstoestel geprint, en ook Boeing print al een tijdje onderdelen.

Bron • RTL Z