Tech

Crowdfunding gestart voor zenders van gratis draadloos netwerk

Bright • 21 oktober 2015 17:13 @Bright

De zender kost 200 euro en het doel is om uiteindelijk 150.000 euro op te halen Beeld ©

The Things Network, een Nederlands initiatief voor gratis draadloze netwerken in steden, wil verder uitbreiden en is daarom een crowdfundingsactie gestart.

De initiatiefnemers zorgen sinds augustus voor gratis wifi in bijna heel Amsterdam. Het project bleek een doorslaand succes, want het werd al snel opgepikt door zeven andere steden over de hele wereld. 

Om de populariteit verder te laten stijgen, wordt op het crowdfundingsplatform Kickstarter onder andere een zender verkocht die het wifi-signaal in een straal van vijf kilometer kan verspreiden. Het apparaat kost 200 euro en de verkoop gaat hard; na een paar uur is er al 35.000 euro binnen.

Hoe werkt het?
The Things Network gebruikt de technologie met een enorm bereik, de zogenaamde Long Range Wide Area-technologie (LoRa). Om de hele hoofdstad van wifi te voorzien, zijn daarom maar tien goedkope zendmasten nodig. Overigens is het nog geen goed idee om je internetabonnement op te zeggen; het netwerk is vooral bruikbaar om bijvoorbeeld appjes te versturen. Een complete tv-aflevering streamen, zit er dus nog niet in. 

Bright TV sprak laatst met The Things Network-initiatiefnemer Wienke Giezeman:

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 22.30 uur Bright TV op RTL Z.