Tech

30,5 miljoen dollar voor game-maker die strijd aan gaat met ADHD

Frederieke Hegger • 22 januari 2016 22:07 @frederiekeh

Beeld © iStock

Geen ritalinnetje, maar een game. Dat is misschien wel het medicijn van de toekomst. Het ‘digitale medicijnenbedrijf’ Akili Interactive Labs maakt speciale ADHD-games en heeft 30,5 miljoen dollar opgehaald bij investeerders.

Met het nieuwe groeigeld wil Akili wil meer onderzoek doen om uiteindelijk games op de markt brengen tegen onder meer ADHD, autisme, depressie en alzheimer. Het bedrijf doet momenteel klinische testen bij patiënten om te kijken of de games goed genoeg werken.

"De noodzaak van veilige en effectieve behandeling van cognitieve stoornissen, waaronder ADHD en autisme, neemt toe, en nieuwe manieren zijn nodig voor miljoenen patiënten," zegt de baas van Akili Eddie Martucci. Zeker bij kinderen ziet het bedrijf een behoefte aan behandelingen waar geen pillen aan te pas komen.

Pilot
Het eerste game-medicijn dat op de markt gaat komen moet kinderen gaan helpen met ADHD. Er loopt al een pilot: Project Evo, een game voor kinderen met ADHD, die gebaseerd is op eerder onderzoek van professor Adam Gazelley van de Universiteit van Californië. In de game moeten de kinderen zich door een virtuele wereld bewegen, bepaalde objecten selecteren en andere ontwijken.

Thumbnail

Onderzoekers testten de effecten van de game op 40 kinderen met en 40 kinderen zonder ADHD. Allemaal moesten ze 30 minuten per dag, 5 dagen in de week de game spelen. De kinderen met de stoornis hadden daarna meer aandacht, meer remming en ze konden meer onthouden.

Akili gaat nu nog een groter onderzoek doen, waarvan we de resultaten in 2017 mogen verwachten. Zijn deze resultaten positief en krijgt het bedrijf een 'oke' van de Amerikaanse waakhond FDA, dan komt eind 2017 de eerste game tegen ADHD op de markt.