Tech

Junckers gratis wifi klinkt mooier dan het is

Michaël Niewold • 30 mei 2017 13:16 @michaelniewold

Beeld © Archieffoto ANP

In minstens 6000 gemeenten door heel Europa kun je vanaf uiterlijk 2019 gratis je mail checken, whatsappen of even instagrammen. Alle Europese instanties die er iets over te zeggen hebben, zijn akkoord met het plan van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Hij wil 120 miljoen euro beschikbaar stellen voor de aanleg van gratis wifi in binnensteden van Europa. Op die manier wil hij proberen om alle Europeanen gelijke toegang te geven tot het internet

En dat is prettig, want het scheelt verbruik van je databundel en dat is, zelfs met het verbod op roamingkosten in Europa vanaf 15 juni, fijn voor de portemonnee. Daarnaast is wifi in het algemeen sneller dan mobiel internet. Maar er zijn nog wel wat addertjes onder het gras. We hebben er een paar op een rij gezet:

  • De pot van 120 miljoen euro is volgens de Commissie goed voor de aankoop van apparatuur en aanleg van een openbaar wifinetwerk in tussen de 6000 en 8000 gemeenten. Om dat in perspectief te plaatsen: in de Europese Unie zijn 93.280 gemeenten of lokale autoriteiten volgens de Raad van Europese Gemeenten en Regio's.
  • Als de pot geld op is, is het op. De verdeling gaat volgens het aloude 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'-principe, schreef de Commissie al in 2016. Gemeenten uit ieder land mogen een aanvraag doen, maar of ieder land hetzelfde bedrag mag claimen is nog onderdeel van onderhandelingen over het budget. 
  • De aanleg van het netwerk wordt betaald door 'Europa', maar het onderhoud en de internetverbinding door de gemeente of stad zelf. En Europa eist dat de ontvangers het netwerk minstens drie jaar zelf onderhouden.
  • De planning is om het geld tussen 2017 en 2019 te verdelen, maar een Brusselse bron zegt dat het waarschijnlijk pas begin volgend jaar wordt. 

En dan is er nog de kwestie van de veiligheid. Want openbare wifi-netwerken zijn vaak onveilig, zegt beveiligingsexpert Loran Kloeze. Dit komt doordat de internetverbinding die tot stand wordt gebracht tussen gebruiker en het wifi-netwerk, legt hij uit. Als die verbinding niet versleuteld is, kunnen kwaadwillenden gegevens zoals je inlognaam en wachtwoord onderscheppen. 

Man in the middle attack

En zelfs als de verbinding wel versleuteld is, ben je nog niet veilig volgens Kloeze. Criminelen kunnen namelijk een wifi-point namaken, met dezelfde naam als de echte. "Van de duizend mensen zullen 998 kiezen voor het netwerk met het slotje, maar internetcriminelen gokken op die laatste twee die toch kiezen voor de onbeveiligde (nep-)verbinding omdat die sneller lijkt." 

Op het moment dat een argeloze vakantieganger verbinding maakt met dit netwerk, kan de crimineel zien wat er op je telefoon gebeurt en wat er naartoe gestuurd wordt. Op het moment dat hij ziet dat je wil inloggen bij je bank, kan hij snel een nepsite aan je laten zien. Dit wordt een 'man in the middle attack' genoemd. 

'Gebruik 4G'

Met de gegevens die je invoert op de nepsite kan hij (of zij) vervolgens zelf inloggen en zijn financiële slag slaan. Dit kan overigens alleen als iemand nog nooit heeft geïnternetbankierd op zijn telefoon, veel banken hebben inmiddels beveiligingsmaatregelen getroffen. 

Behalve het aanrichten van financiële schade kan een kwaadwillende ook malware versturen of je laptop gijzelen met ransomware. Kloeze's advies is dan ook simpel: gebruik 4G. 

Bron • RTL Z