Tech

Robots nog slechter in Ikea-meubels in elkaar zetten dan wij

Bright • 01 oktober 2015 12:13 @Bright

Beeld © ANP

Robots nemen ons allerlei stomvervelend werk uit handen. Maar het duurt nog wel even voordat ze zelf een Ikea-stoel kunnen maken.

Wie wel eens tot razernij is gedreven bij het in elkaar zetten van een Ikea-bouwpakket, kan zich troosten met de gedachte dat robots het nog slechter doen dan wij. Het assembleren van Ikea-meubilair dat bestaat uit tal van verschillende onderdelen, blijkt vooralsnog een vrijwel onmogelijke opgave voor een robot.

Twee onderzoekers van de Nanyang Technological University, Francisco Suarez-Ruiz en Quang-Cuong Pham, proberen daar nu verandering in te brengen. Hun robot is nog niet in staat om een Ikea-stoel te bouwen, maar het duo uit Singapore heeft al wel enige progressie geboekt. Zo slaagt hun robot er inmiddels in om zo’n houten Ikea-schroefje in het daarvoor bestemde gat van een andere Ikea-onderdeel te poeren. Kijk maar in onderstaande video:

"We blijven werken tot we de robot alle taken kunnen laten uitvoeren die nodig zijn voor het in elkaar zetten van een Ikea-stoel",verklaren de twee tegenover MIT Technology Review. Dat zal echter nog wel een paar jaar kosten. Tot het zover is, moeten we ons nog even blijven ergeren.

Bron • Bright / Maarten Reijnders