Tech

Indiase telecomwaakhond verbiedt Facebooks gratis internet

Daniël Verlaan • 08 februari 2016 12:36 @danielverlaan

Beeld © Getty

Opnieuw een tegenvaller voor Mark Zuckerberg. Nadat de Indiase autoriteiten al bezwaar maakten tegen zijn project om gratis internet in het land te lanceren, heeft nu ook de telecomwaakhond zijn dienst verboden.

Volgens de Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) is Facebooks project voor gratis internet in India in strijd met de netneutraliteitswet. De TRAI meldt dat het voor internetproviders niet is toegestaan om voor datatoegang tot internetdiensten een lagere prijs te vragen dan voor normaal toegang tot het internet.

Oneerlijke concurrentie
Omdat het internet van Facebook gratis is, zou dit volgens de TRAI oneerlijke concurrentie opleveren. Via het netwerk kun je bijvoorbeeld wel toegang krijgen tot Facebook en Messenger, maar niet tot Gmail van Google. Daarvoor zou je weer moeten betalen. Volgens de TRAI moet toegang tot internetdiensten overal hetzelfde worden behandeld.

Het verspreiden van gratis internet in opkomende markten maakt onderdeel uit van Facebooks plan voor werelddominantie. Eerder publiceerde Zuckerberg een opiniestuk in The Times of India waarin hij zijn gratis internet verdedigt: "Wie zou hier mogelijk tegen kunnen zijn?"

European Digital Rights, de organisatie die opkomt voor de digitale rechten van de inwoners van Europa, is blij met het besluit van de Indiase telecomwaakhond om de netneutraliteit te handhaven: