Tech

Klokkenluider Edward Snowden meldt zich op Twitter

29 september 2015 18:35

Beeld ©

Voorlopig oogst hij duizenden nieuwe volgers per minuut: klokkenluider Edward Snowden. Hij meldde zich vanavond om 18:00 uur met een persoonlijk account op Twitter.

"Kunnen jullie me nu horen?", is de tekst van zijn eerste tweet ('Can you hear me now?'). Na amper 20 minuten was het bericht al bijna 9000 keer geretweet.

Gelijk geverifieerd
Snowden zal zich vooraf bij Twitter hebben aangemeld, want zijn account was al meteen geverifieerd. Dat betekent dat er een blauw V'tje naast zijn naam staat, Twitters goedkeurende stempel: ze zijn nagegaan dat Snowden ook echt achter het account schuilgaat.

Edward Snowden openbaarde twee jaar geleden ultrageheime gegevens over de manier waarop de Verenigde Staten en tal van westerse landen omgaan met de privacy van internetgebruikers. Hij werkte voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA en onthulde veel over de spionageactiviteiten die de dienst erop nahoudt.

Twitter-account NSA
Geestig genoeg is het account van de NSA tot nu toe het enige wat door Snowden zelf op Twitter wordt gevolgd. De Verenigde Staten hebben een opsporingsbevel voor hem uitgevaardigd. Snowden vluchtte in juni 2013 naar Moskou. Rusland kende hem een voorlopige verblijfsvergunning toe.

Bron • RTL Nieuws