Tech

Google patenteert bak met wielen voor ontvangen drone-leveringen

Daniël Verlaan • 27 januari 2016 10:55 @danielverlaan

Beeld © Getty

In 2017 wil Google starten met een bezorgdienst die via drones pakketjes bezorgt. Het is de bedoeling dat die drone het pakketje in een bakje met wielen laat vallen, dat vervolgens zelfstandig naar je voordeur rijdt, blijkt uit een patentaanvraag.

Google is druk bezig met het ontwikkelen van zijn drone-bezorgdienst: Project Wing. Het Google-project moet leiden tot leveringen met drones op commerciële basis. Dus als je iets bestelt bij een webwinkel, vliegt een drone met het pakketje naar je toe, is het idee. Binnen een paar uur kun je je spullen dan binnen hebben. 

Maar hoe komen die pakketjes veilig aan? Daar heeft Google een patent voor ingediend: een bakje met wieltjes waar de drone het pakketje in deponeert. De twee apparaten communiceren via infraroodsignalen met elkaar, waardoor de drone de locatie van de bak weet.

Liever een eigen oprit dan grachtenpand
Als de bak de bestelling heeft ontvangen, rijdt het apparaat naar een veilige locatie. Dit kan bijvoorbeeld je garage of voordeur zijn. Het is nog niet duidelijk of de bovenkant van de bak ook wordt afgesloten, zodat het voor dieven lastiger is om het pakketje eruit te halen. Ook lijkt het patent vooral te zijn bedoeld voor Amerikaanse huizen met een eigen oprit, in plaats van onze grachtenpanden met meerdere woningen onder één dak.

Thumbnail

Een woordvoerder van Google X, het lab van de internetgigant waar Project Wing onder valt, wil tegenover Reuters niet reageren op het indienen van het patent. Google is al sinds 2012 bezig met het ontwikkelen van een drone-bezorgdienst. Ook Amazon en verschillende postbedrijven werken aan eigen bezorgdiensten die werken met drones.

Regelgeving voor drones
Google moet naast de technische vraagstukken ook nog een politiek obstakel overwinnen, want het is in de meeste landen vooralsnog verboden om zomaar met drones over bewoonde gebieden te vliegen. Ook autonoom vliegende drones, zoals de drones die pakketjes bezorgen, zijn meestal verboden.

In de VS is de Federal Aviation Administration druk bezig om richtlijnen voor commerciële drone-operaties op te zetten. In Nederland gelden strenge regels voor het gebruik van drones, die het bezorgen van pakketjes met drones verbieden.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan