Tech

Test: VR-brillen voor elke smartphone

Bright • 05 april 2016 08:46 @Bright

Beeld © Bright

Er komen steeds meer virtualreality-brillen op de markt. Het verschil tussen een simpele versie van een paar tientjes en de duurdere brillen is niet bijzonder groot, blijkt uit de Bright VR-brillentest.

De Bright-redactie nam de proef op de som: welke VR-bril kan je het beste kiezen?

1. Winnaar: Hema's VR-bril

Thumbnail

Prijs: 15 euro (uitverkocht tot 23 mei)
Verstelbare lenzen: Ja
Besturingsmogelijkheid: Nee

De Hema VR-bril is een eenvoudig te gebruiken bril die prima zit, lekker licht is en tijdens de test bij iedereen een superscherp beeld gaf. Wel drukt de bril bij sommige juryleden op de neus, wat een kleine irritatie kan geven bij langer gebruik. Ook is het even frunniken bij het plaatsen van de telefoon in de houder, maar verder werkt hij meer dan prima. Wellicht dat hij daarom tot 23 mei uitverkocht is.

2. Budgetwinnaar: Knox V2

Thumbnail

Prijs: 8,78 euro
Verstelbare lezen: Nee
Besturingsmogelijkheid: Ja, via knop

Hij is slechts gemaakt van karton, maar de V2 van Knox is een prima brilletje voor de beginnende VR-kijker. Vernuftig is de knop die bovenin zit voor de bediening: die is namelijk super analoog. Met de knop duw je een hendeltje tegen het scherm en dat is voldoende voor de bediening.

Wel moet je hem zelf vasthouden, maar dat is eigenlijk het enige nadeel aan de V2.

3. Premium-winnaar: WOW

Thumbnail

Prijs: 44,95 euro
Verstelbare lenzen: Ja
Besturingsmogelijkheid: Nee

Wil je iets meer dan een bril van de Hema of karton, dan kost dat meer geld maar krijg je wel veel comfort terug. De WOW (en niet de WOW2) is een mooie optie, vooral omdat hij erg lekker zit vanwege het fijne schuimrubber. Daarnaast is hij ook lekker licht en zijn de lenzen én diepte verstelbaar. De kleine kijkhoek neem je dan maar voor lief.

4. Tof alternatief: Homido Mini

Thumbnail

Prijs: 14,99 euro
Verstelbare lezen: Nee
Besturingmogelijkheid: Ja

Voor de tofste VR-beleving to-go moet je zeker de Homido Mini hebben. Het professorbrilletje klap je in en kan je vervolgens altijd bij je hebben, mocht je plots een VR-beleving tegenkomen. Met je handen kan je een kijkdoos maken, maar met een beetje licht is het beeld vaak ook nog prima te zien. Zeker de meest stijlvolle VR-bril die we tegen zijn gekomen.

5. De andere

Verder hebben de andere brillen allemaal wel iets bijzonders. De View-Masterwerkt goed voor kinderen, de Cardboard Owl past door de brievenbus en vouw je makkelijk in elkaar, de WOW2 komt met een besturingsjoystick en een bijzonder grote kijkhoek, de Action VR kost evenveel als een biertje en de Zeiss VR One heeft schitterende (en daarmee ook dure) lenzen. Echt slechte brillen zaten er niet tussen, alle testresultaten staan op Bright.nl (onderaan de pagina). 

Bekijk het item over de goedkope VR-brillen uit Bright TV: