Tech

Hybride toekomstvliegtuig kan in 2030 de lucht in

Pieter Jansen • 08 april 2016 12:17 @piedie

De E-Fan van Airbus. Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Waar blijft 'ie toch, de 'Tesla van de lucht'? Terwijl op de grond fossiele brandstof beetje bij beetje naar de achtergrond verdwijnt, blijft de lucht gevuld met kerosineslurpende monsters van metaal. Maar Airbus wil er samen met Siemens een einde aan maken.

In 2030 moet hij al de lucht in kunnen, denken de bedrijven: een hybride vliegtuig met plaats voor 100 passagiers. Om het voor elkaar te krijgen gaat vliegtuigbouwer Airbus nog intensiever samenwerken met Siemens, die werkt aan het ontwerpen van een nieuwe aandrijfsystemen. Eerder bouwden de twee samen al de elektrische E-Fan, met ruimte voor 2 personen.

Al snel veel te zwaar
Het probleem bij de ontwikkeling van hybride of elektrische systemen voor de luchtvaart heeft vooral te maken met gewicht. Brandstof bevat per kilo veel meer energie dan een accu kan opslaan. Ook is er nog geen elektrische aandrijving die dezelfde stuwdruk en daarmee snelheid kan opwekken als een straalmotor. Elektrische aandrijvingen met veel vermogen, worden ook al snel veel zwaarder.

Juist dat probleem zorgt ervoor dat het nog lang zal duren voordat ook grote lijnvluchten met een elektrische aandrijving kunnen plaatsvinden. Maar voor lokale vluchten of helikopters is er al heel veel mogelijk, denkt Airbus. Het moet ook wel, want de EU wil de uitstoot van CO2 door de luchtvaart fors verminderen.

De twee bedrijven werken met zo'n 200 man samen aan het project. Ze hopen over een jaar of vier al demonstraties te kunnen geven van de aandrijfsystemen. Het eerste echte toestel met hybride aandrijving moet in 2030 kunnen vliegen.

Bron • RTL Z Toekomstmakers