Tech

KPN schrapt als eerste in Nederland Europese roamingkosten

Bright • 05 september 2016 12:14 @Bright

Beeld © iStock

KPN introduceert op 26 september nieuwe abonnementen waarmee je belminuten, sms'jes en MB's ook in de rest van de EU bruikbaar zijn. Dat klinkt goed, maar let op, waarschuwt Tim Wijkman van Telecompaper.

Waar klanten nu nog extra betalen voor internet in het buitenland, is dat met het nieuwe Zorgeloos-abonnement verleden tijd. Tenminste, binnen de EU. KPN stopt met roamingtarieven binnen Europese landen en laat gebruikers uit hun bestaande bundel putten om te bellen, sms'en en te internetten als ze bijvoorbeeld op vakantie zijn.

Roaming definitief afgeschaft

Vanaf volgend jaar juni kan iedereen gebruikmaken van zijn bundel binnen de EU, dan worden de roamingkosten definitief afgeschaft. KPN is er alvast vroeg bij en lapt de roamingkosten nu al aan zijn laars. Mensen met de nieuwe Zorgeloos-bundel die in het buitenland buiten hun bundel gaan, zullen automatisch offline gaan. In Nederland is dan nog wel te internetten, met een fors tragere snelheid van 64 Kbps.

De nieuwe bundels zijn beschikbaar vanaf 25 euro per maand (voor twee jaar) of 32,50 euro (voor een jaar). Dat instap-abonnement biedt onbeperkte minuten en sms'jes, met 1GB aan data. Voor 5GB betaal je 30 euro (twee jaar) of 37,50 euro (een jaar). De  bundel met 10GB en Spotify Premium kost respectievelijk 40 euro en 47,50.

Het allergrootste abonnement kost 99 euro. Met Zorgeloos Premium Plus krijg je 20GB en Spotify Premium en geldt je bundel in de EU, VS en Canada. Bestaande KPN-klanten met een mobiel abonnement kunnen eveneens gebruikmaken van de EU Uitbreiding. Dat kost vijf euro per maand.

Overstappen of niet?

Tim Wijkman, researcher en marktanalist bij Telecompaper, heeft het nieuwe aanbod van KPN onder de loep genomen. "Als je al klant bent bij KPN en een Zorgeloos-abonnement hebt ben je met de nieuwe variant tussen de 1 en 5 euro per maand duurder uit", zegt hij.

Wie wil overstappen moet zich volgens hem dus afvragen of de nieuwe Zorgeloos-abonnementen dus 12 tot 60 euro extra op jaarbasis waard zijn. En dat zal in veel gevallen niet zo zijn, denkt hij. "De gemiddelde Nederlander gaat op jaarbasis een of twee keer naar het buitenland. Als je op reguliere basis naar het buitenland gaat is het natuurlijk een leuke bijkomstigheid. Maar ik zou er zelf niet voor gaan." Wijkman zou zelf eerder een extra databundel aanschaffen als hij op vakantie gaat.

Wat hem verder opvalt is dat de klanten met een nieuw Zorgeloos-abonnement deze maximaal 60 dagen per jaar in de EU mogen gebruiken, terwijl er wel het hele jaar voor wordt betaald. "De winnaar is dus sowieso KPN", aldus Wijkman. "Ze hebben hier toch weer een manier gevonden om roaming te gebruiken als melkkoe, en dat was nu juist niet de bedoeling van de Europese Commissie."

Bron: Bright.nl. Kijk elke maandag techprogramma Bright TV op RTL Z (22:00) of RTL 7 (24:00).

Bron • Bright.nl