Tech

Jouw koffietentje bepaalt welke sites je via de wifi mag bezoeken

Daniël Verlaan • 21 juli 2017 17:00 @danielverlaan

Beeld ©

Nederlandse bedrijven die een openbaar wifi-netwerk aanbieden mogen zelf bepalen of en welke websites ze blokkeren. Ze mogen zelfs bepalen of je een vpn, torrent-software of WhatsApp op het netwerk mag gebruiken.

Als je op het wifi-netwerk van Ikea zit, dan mag je niet Gay.nl bezoeken, zo ontdekte een bezoeker vandaag. In tegenstelling tot een paar jaar eerder mogen bedrijven inmiddels wel websites en diensten op hun wifi-netwerk blokkeren. Wat is er precies gebeurd?

Europese regelgeving

Sinds 2015 geldt de Europese netneutraliteit in Nederland. Die staat toe dat de ondernemers zelf mogen bepalen of ze content blokkeren of niet. Aanbieders van internet, zoals Ziggo en KPN, mogen daarentegen niet zomaar websites blokkeren.

Aanbieders van publieke wifi-netwerken mogen dus zelf bepalen wat gebruikers op hun netwerk doen. Veel bedrijven, waaronder Ikea, schakelen een soort filter in die websites met woorden als 'porno' of 'seks' blokkeert. Ook mag je plaatselijke koffietentje het gebruik van Netflix, Spotify en vpn-verkeer op zijn wifi-netwerk blokkeren, als ze dat zouden willen.

Een jaar daarvoor, in 2014, was de situatie nog heel anders. Toen werd de NS door de toezichthouder nog op zijn vingers getikt omdat het met Wifi in de Trein toegang tot torrentwebsites blokkeerde. De Nederlandse netneutraliteit, die een stuk strenger was dan de Europese, bepaalde voorheen dat publieke wifi-netwerken niet zomaar de toegang tot websites mogen blokkeren.

Een probleem?

"Je kunt je afvragen hoe groot dit probleem is", zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. "Hoe erg is het als je op sommige wifi-netwerken niet alle websites kunt bezoeken? We hebben inmiddels bijna overal 4G, waarmee je toegang hebt tot je eigen internetverbinding zonder blokkades."

Toch is het aannemelijk dat er binnenkort ook websites worden geblokkeerd op de netwerken van grote internetaanbieders als Ziggo en KPN. Dat zit zo: in juni oordeelde het Europees Hof dat internetproviders websites mogen blokkeren die willens en wetens inbreuk maken op het auteursrecht.

Daarmee komt een nieuwe blokkade van The Pirate Bay, die in 2012 voor het eerst actief was, weer dichtbij. 

Bron • RTL Z