Tech

Fairphone 2 komt in november op de markt

27 oktober 2015 16:05

Beeld © Fairphone

Na het succes van het eerste model volgde dit najaar de crowdfunding campagne voor Fairphone 2. Het benodigde kapitaal werd ruimschoots opgehaald. Inmiddels zijn circa 20.000 exemplaren verkocht. De eerste toestellen worden in november geleverd.

De innovatie is genomineerd voor de Toekomstmakers Top 100. De lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties wordt 30 oktober bekendgemaakt.

Fairphone

Fairphone 2 is een Android-smartphone die gedeeltelijk uit elkaar te halen is, waardoor onderdelen eenvoudiger gerepareerd of vervangen kunnen worden. Daardoor moet het toestel langer meegaan, wat beter is voor het milieu.

Het toestel wordt zo eerlijk mogelijk geproduceerd. Zo werkt Fairphone bij voorkeur met 'conflictvrije' mineralen, waardoor de opbrengsten niet terechtkomen bij gewapende milities. Ook zet het Amsterdamse bedrijf zich in voor veilige arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen in de fabrieken.

Prijs

De prijs is 525 euro, inclusief 9 euro winst voor het bedrijf voor onverwachte tegenvallers. Fairphone heeft het totale kostenplaatje openbaar gemaakt, omdat het bedrijf transparant wil zijn.

Productiekosten vormen de grootste kostenpost. Daarnaast gaat van elk toestel 33 euro naar het ontwikkelen van nieuwe smartphones en sociale programma’s.

Bron • RTL Z Toekomstmakers