Tech

Elon Musk: 180.000 Tesla's verkocht in 24 uur

01 april 2016 18:40

Beeld © Tesla

Van de nieuwe 'betaalbare' Tesla Model 3, die vandaag onthuld werd, zijn in 24 uur tijd al 180.000 exemplaren verkocht. Dat maakte topman Elon Musk bekend op Twitter.

De elektrische Tesla 'voor de gewone man' werd vanochtend onthuld - de rijen waren lang. De nieuwe wagen is met 35.000 euro beter betaalbaar dan zijn voorganger en zó populair dat de eerste fans hem gisteren al blind bestelden. Nu weten we dat er wereldwijd 180.000 verkocht zijn in 24 uur tijd.

Dat brengt aardig wat geld in het laatje, wat Musk meteen even voorrekent op Twitter. Met een gemiddelde verkoopwaarde van 42.000 dollar heeft hij een omzet van 7,5 miljard gedraaid vandaag. Klanten konden de nieuwe Tesla sinds donderdag (lokale tijd) reserveren. Daarvoor moesten ze wel 1000 dollar aanbetalen. De eerste eigenaren moeten waarschijnlijk nog bijna twee jaar op hun vierwieler wachten: de productie start pas eind 2017. 

Annuleringen zijn nog mogelijk
Tesla moet de miljarden van de orders nog wel binnen zien te halen. Klanten kunnen hun reservering nog annuleren en krijgen dan hun aanbetaling terug. Ondanks dat voorbehoud spraken automarktkenners van een ongekende interesse.

Het bedrijf richt zich vooralsnog vooral op het luxueuzere segment van de automarkt. De Model 3 moet de doorbraak naar een groot publiek bewerkstelligen. Het bedrijf leverde vorig jaar wereldwijd 50.658 auto's af.
 

Beurskoers steeg
Het aandeel van Tesla steeg licht vandaag na de bekendmaking van het nieuws. RTL Z-beurscommentator Hans de Geus heeft twijfels over de rechtvaardiging daarvan.

De koers deed hem denken aan de Dotcom aandelen in 1998-1999. Ook daar steeg de beurswaarde enorm, vanwege mogelijke successen in de toekomst. "Het leek wel hoe meer geld je verloor als bedrijf, hoe meer geld je won op de beurs. Met de meeste is het niet goed afgelopen, maar slechts met een paar wel. Ik weet niet wat er met Tesla gebeurd, ik kan er geen peil op trekken."
 

Bron • RTL Z