Tech

CEO Uber: dit is mijn nerdgids voor ondernemers

Frederieke Hegger • 24 mei 2016 17:03 @frederiekeh

Mark Rutte, Uber-ceo Travis Kalanick en Neelie Kroes. Beeld © ANP

De baas van tech- meets taxibedrijf Uber, Travis Kalanick, is een zelfverklaarde nerd. Dit zijn de tips die hij gaf aan startende ondernemers bij Startup Fest in Amsterdam.

1.Stel je nerdkwalificaties vast

Kalanick begon al met programmeren toen hij 11 was, hij hield van wiskunde en deed zelfs mee met wiskundecompetities. Daarna studeerde hij ook nog enkele jaren Computer Engineering. Geen twijfel over mogelijk: hij is een echte nerd.

2. Vind iets wat stuk is

Het idee voor Uber kreeg Kalanick toen hij in Parijs was. Zelfs in zo’n grote stad kon hij maar geen taxi vinden. Het bleek een probleem in meer grote steden. Bovendien had je nog hoge drempels voor het worden van een taxichauffeur: dat was duur en vergde veel regelwerk. En al die (deels lege) taxi’s leverde ook nog een hoop milieuschade op. Met de Uber-app en Uber Pool (samen rijden in de taxi) heeft Kalanick naar eigen zeggen diverse problemen opgelost.

3. Hoe moeilijk is het probleem?

Een probleem oplossen is vooral de moeite waard als het ook complex is. Als iedereen het probleem in kwestie op kan lossen wordt het natuurlijk veel minder interessant. Hoewel een taxi-app misschien simpel klinkt, is niks minder waar, vertelt Travis Kalanick. Uber moet constant inschatten waar, wanneer en hoeveel taxi’s er nodig zijn. En dat is ontzettend complex. Daar komen binnenkort ook nog zelfrijdende auto’s bij; wat hun werk nog complexer maakt.

4. Wees analytisch én creatief

Er moet heel veel creativiteit in het oplossen van een probleem. Je moet je rechter en linkerkant van je brein aan elkaar verbinden. Alleen creativiteit of analytisch vermogen is niet genoeg, je moet beiden met elkaar verbinden.

5. Perception vs. reality

Als iedereen denkt: dit is hoe het zit, maar jij weet dat het eigenlijk anders zit, dan wordt het pas interessant. Je moet juist op zoek naar die nieuwe weg, die plek waar anderen het mis hebben. En laat je niet tegenhouden door mensen die het niet met je eens zijn. "Ik heb honderduizenden nee’s gekregen, maar ik had uiteindelijk wel gelijk."

6. Zorg voor magie

Je onderneming moet iets bijzonders hebben, iets magisch. In de film Pulp Fiction had Samuel L. Jackson altijd een koffer bij zich met iets glimmends. Je kon het nooit helemaal zien, maar iedereen voelde de magie ervan. Zo’n soort magie moet je ook toevoegen aan je bedrijf.

7. Wordt goed in verkopen en story telling

"Laat je niet verlammen door angst." Kom in actie, zegt Kalanick, en durf je product te verkopen. Het liefst op een unieke manier. "Transport is in essentie heel saai, maar wij hebben een manier gevonden om toch een bijzonder verhaal te vertellen."  

8. Mindset van een kampioen 

"Vaak als ze denken aan kampioenen, denken mensen aan een wedstrijd, aan macho of agressief. Maar bij Uber denken we daar anders over." Bij Uber bedoelen ze daarmee dat je alle mogelijke passie en energie in je bedrijf stopt. En dat je bij tegenslag gelijk weer opstaat. "Als je die twee dingen doet, kun je niet verliezen."

Volg het nieuws van deze week op rtlz.nl/startupweek. Live updates vind je in ons liveblog en de livestream van de events vind je hier. Met onder meer live speeches van grootheden als Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (Alphabet / Google) en Travis Kalanik (Uber).

Bron • RTL Z