Tech

Toyota werkt aan nieuwe 'traplopende' rolstoel

Bright • 23 mei 2016 11:37 @Bright

Beeld © Getty Images

De iBot-rolstoel van Segway-bedenker Dean Kamen is terug van weggeweest. Toyota gaat de innovatieve rolstoel in productie nemen en zorgen dat mensen ermee te trap op kunnen.

De iBot kwam eind jaren ’90 al op de markt, maar toen was er weinig animo voor het apparaat van 25.000 dollar. Uiteindelijk stopte de verkoop van de iBot officieel in 2009, maar nu komt hij terug.

Toyota ziet wel heil in de rolstoel. Er is een deal gemaakt met Deka Research en Development, het bedrijf van Dean Kamen, om een vernieuwde iBot te gaan maken. In onderstaand filmpje demonstreert Kamen de rolstoel:

Zelfbalancerende technologie

Volgens Toyota is het logisch dat het bedrijf de iBot nieuw leven wil inblazen. "Ons bedrijf focust op mobiele oplossingen voor iedereen", zegt topman Osamu Nagata. "Het is belangrijk om ouderen en mensen met speciale behoeftes te helpen." Ook de licentie voor zelfbalancerende technologie van Deka wordt door Toyota gekocht. Die zal worden gebruikt voor apparaten om te revalideren.

Met de iBot-rolstoel kunnen gebruikers zich verhogen tot een hoogte van zo’n 1,80 meter. Daarnaast heeft het apparaat twee paar gemotoriseerde wielen die gedraaid kunnen worden, zodat gebruikers ermee de trap op en af kunnen en gemakkelijk over drempels heen gaan.

In Bright TV zag je onlangs een man die dankzij een robotpak weer kan lopen:

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Bron • Bright / Rutger Otto