Tech

Internet of Things: alles is online

07 juni 2016 10:36

Slimme wasmachine, te bedienen met een app op je smartphone. Beeld © EPA

Auto's, de thermostaat, de koelkast... Noem maar op. Alles is tegenwoordig online. Die apparaten vormen een 'internet of things', oftewel het internet der dingen. Is dat alleen een handig foefje of zijn er bredere toepassingen? En hoe zit het met de veiligheid en privacy? Daarover gaat de volgende uitzending van Toekomstmakers.

Kijk hier de hele uitzending van Toekomstmakers terug.

Het internet of things biedt oneindig veel mogelijkheden. Momenteel betekent het dat we onze smartphone als afstandsbediening gebruiken. De verwachting is dat het internet der dingen in de toekomst productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.

Smart cities

Een mooi voorbeeld van hoe internet of things werkt, zijn smart cities. In een smart city zijn meerdere systemen en apparaten met elkaar verbonden. Zij delen informatie om zo bepaalde processen te verbeteren. Bijvoorbeeld om energie te besparen, het verkeer beter te laten doorstromen of het detecteren van kapotte stadsverlichting.

Ook in huis kan het internet of things ons leven veranderen. Studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven geven met de Blue Jay al een glimp van de toekomst. De Blue Jay is een drone die via internet wordt bestuurd. Het apparaat krijgt niet alleen instructies van mensen, maar kan ook reageren op andere apparaten die online zijn, zoals bijvoorbeeld een brandmelder. 

Hoe veilig zijn apparaten die verbonden zijn met internet? Zijn die voldoende beschermd tegen virussen en hackers? Volgens veiligheidsgoeroe Mikko Hypponen is het antwoord nu nog nee. Volgens hem gaan er jaren overheen voordat fabrikanten van huishoudelijke apparatuur voldoende kennis hebben om hun apparaten te beschermen. Hypponen verwacht dat er een andere oplossing komt: hij denkt dat online apparaten vanuit het netwerk worden beschermd tegen hacks en virussen.

Bron • RTL Z / Toekomstmakers