Tech

Weer satire Erdogan verwijderd door Facebook: 'Tegen haatzaaien doen ze niets'

18 april 2016 17:25

Nanninga draagt haar satirische gedicht over Erdogan voor. Beeld © Powned via YouTube

"Ik wil me wel aan de regels houden, maar dan moeten die wel duidelijk zijn", zegt Bert Brussen. De hoofdredacteur van The Post Online (TPO) plaatste een satirische video over de Turkse president Erdogan op Facebook. De video werd verwijderd en Brussen is voor 30 dagen geblokkeerd.

In de verwijderde video van Studio Powned draagt TPO-redacteur Annabel Nanninga een gedicht voor over Erdogan. Het gedicht is een aanklacht tegen het verbieden van satire over de Turkse president, en een pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting.

Woorden als geitenneuker
Hoewel de video op een aantal Facebook-pagina’s, zoals die van Powned, nog gewoon te zien is, werd hij wel van de pagina van TPO verwijderd. Bert Brussen had de video geplaatst en werd prompt door Facebook geblokkeerd. Iedereen die de video deelde, kreeg bovendien een waarschuwing.

Aan de tekst in de video, waarin Erdogan onder meer een geitenneuker wordt genoemd, kan het niet liggen, denkt Brussen. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Meestal zijn het aanstootgevende plaatjes die worden verwijderd, van naakt of van geweld. Ik kan me niet voorstellen dat het om het taalgebruik gaat."

Boze Turken
Bovendien is het duidelijk satire, zegt hij. "Er staat heel duidelijk in de reglementen van Facebook dat satire is toegestaan. En dan nog: het was een uitzending van Powned. Je zou zeggen dat ze hem dan daar ook van Facebook verwijderen, maar het gebeurde alleen bij ons."

Brussen gelooft niet echt dat de regering in Turkije hier een hand in heeft gehad. "Dat kan ik me niet voorstellen. Ik heb wel veel boze reacties gehad van Turken. Zij zullen de video wel massaal hebben gemeld bij Facebook."

Ondoorgrondelijke wegen
Het probleem is volgens hem dat de wegen van Facebook zo ondoorgrondelijk zijn, terwijl een online medium zoals TPO er afhankelijk van is. "Ik wil de richtlijnen niet schenden. Daar heb ik geen behoefte aan. Maar je weet niet wanneer je de richtlijnen overschrijdt. Ik ben al meerdere malen onterecht geband."

Zo kregen Brussen en TPO een waarschuwing aan de broek toen zij het bericht op Facebook plaatsten dat een Poolse Europarlementariër een Hitlergroet bracht. "Daar stond een foto bij van die groet. Die werd verwijderd, want wij zouden hiermee doen aan naziverheerlijking. Maar het was gewoon actueel nieuws. Dat is toch bizar?"

Juridisch gevecht
Dat terwijl Facebook volgens hem niets doet aan haatzaaiers die bijvoorbeeld namen en adressen van anderen op Facebook zetten en oproepen tot geweld. "Als dit nog een keer gebeurt, denk ik erover juridisch mijn gelijk te halen. Misschien met hulp van anderen die in hetzelfde schuitje zitten."

Ook andere satire verwijderd
Behalve het satirische videogedicht van Nanninga is vandaag ook een Erdogan-cartoon van Ruben Oppenheimer van Facebook verwijderd. Het gaat om een cartoon die vorige week ook al werd verwijderd, maar die na ophef weer is teruggezet. Met excuses van Facebook.

"Die is dus nu opnieuw verwijderd", zegt Brussen. "Toen Oppenheimer om opheldering vroeg bij de Facebook-woordvoerster, is hij geblokkeerd. En het is de vraag hoe lang de video met Hans Teeuwen online mag blijven."

Reactie van Facebook

Een woordvoerster van Facebook beroept zich op de richtlijnen. "We zijn op dit moment aan het onderzoeken of het gedicht in strijd is met deze richtlijnen die het gebruik van haatdragende teksten, racistische opmerkingen of pestgedrag verbieden."

'Onpartijdig behandeld'
"Wanneer we de content uitgebreid beoordeeld hebben, informeren we de persoon die de content heeft geplaatst of het aan onze richtlijnen voldoet of niet." Als het gedicht niet aan die richtlijnen blijkt te voldoen, blijft de content offline, zegt de woordvoerster. 

Daarbij maakt het volgens haar niets uit of iets eenmalig of honderd keer is gerapporteerd. "We verwijderen alleen content die tegen onze richtlijnen ingaat. Alle gerapporteerde content wordt onpartijdig behandeld door meertalige, goed getrainde teams."

'Moeilijke beslissing'
Ze benadrukt dan ook dat het verwijderingsverzoek voor het gedicht van TPO niet vanuit de Turkse overheid komt, maar vanuit andere Facebook-gebruikers, zoals ook Brussen al dacht. Zij rapporteerden het gedicht, omdat het volgens hen 'haatdragende teksten' bevat.

"Er zijn uiteraard uitzonderlijke gevallen waarbij het team het niet bij het juiste eind heeft", zegt de woordvoerster. "Als dit gebeurt en we worden hierop gewezen, dan ondernemen we snel actie. We hopen dat mensen inzien dat het soms moeilijk is om beslissingen te nemen bij negatieve teksten of generalisaties over nationale groepen."

 

Bron • RTL Nieuws/ Anna Sonnemans