Tech

Tweede Kamer haalt omstreden ip-blokkade uit gokwet

Daniël Verlaan • 30 juni 2016 14:18 @danielverlaan

Beeld © ANP

De Tweede Kamer haalt de omstreden ip-blokkade uit de aankomende gokwet. Illegale gokwebsites moeten bij de bron worden aangepakt, en niet door de werking van het internet te manipuleren, vinden de VVD en PvdA.

De Tweede Kamer werkt al jaren aan een herziening van de Wet op de kansspelen, waarmee online gokken wordt gereguleerd. Bedrijven kunnen een licentie aanvragen waarmee ze in Nederland actief mogen zijn. Aanbieders zonder licentie zijn dan illegaal.

Om die illegale gokwebsites aan te pakken, werd er een internetblokkade voorgesteld. Op deze manier werd in 2012 ook The Pirate Bay geblokkeerd. Internetgebruikers kunnen dan de website niet meer bezoeken. Door een amendement van D66, die wordt gesteund door de VVD en PvdA, is de ip-blokkade uit de gokwet gehaald.

VVD, PvdA en D66

Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid van D66, zei al eerder dat een ip-blokkade 'het internet schaadt': "Met zo'n blokkade verziek je het telefoonboek van het internet, en dat moeten we niet willen." Een ip-adres wordt ook wel het telefoonnummer van een computer gezien.

"De VVD wil illegale gokwebsites aanpakken, maar wel op een manier die zo min mogelijk inbreuk maakt op de internetvrijheid", aldus Jeroen van Wijngaarden van de VVD. Mei Li Vos van de PvdA denkt ook dat een ip-blokkade niet effectief genoeg zou zijn: "Er zijn te veel omwegen om geblokkeerde websites toch te bezoeken. Nu nemen we geen maatregel die schadelijk zou zijn voor het gros van de internetgebruikers.

Gevaarlijk precedent

"Ik ben ontzettend blij om te zien dat het kabinet en de Tweede Kamer zich gerealiseerd hebben dat een internetfilter ineffectief is", aldus Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. "Nederland heeft een veilig en betrouwbaar internet nodig en daarin past het niet om providers te dwingen om internetverkeer te vervalsen en manipuleren."

ZO WERKT EEN INTERNETBLOKKADE:

Elk met internet verbonden apparaat beschikt over een ip-adres, zo ook websites. Om niet voor elke website een ip-adres in te voeren in de adresbalk, gebruiken we het dns-systeem. Dit systeem koppelt ip-adressen aan een webadres. Bij een ip-blokkade wordt het ip-adres direct geblokkeerd, bij een dns-blokkade wordt er bij de betreffende dns-server een blokkade ingesteld.

Ook denkt Zenger dat met het schrappen van de ip-blokkade een 'zeer gevaarlijk precedent' is voorkomen: "Ook de staatssecretaris erkende in zijn pleidooi het risico dat zo'n internetfilter op termijn voor allerlei andere doelen ingezet wordt."

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan