Tech

De Tesla Model S wordt deels zelfsturend

Karin Husslage • 15 oktober 2015 09:47 @karinhusslage

Beeld © Getty

Met een software-update wordt de Tesla Model S deels zelfsturend. Chauffeurs moeten nog wel opletten als ze rijden, zegt Tesla erbij.

In de komende weken komt software-update 7.0 al in de Verenigde Staten uit, daarna ook in Europese landen, als toezichthouders toestemming geven. Het moet autorijden minder risicovol maken en minder stressvol voor de chauffeur.

In de software-update zit een reeks nieuwe functies. De opvallendste daarvan is de 'autosteer' functie, die zorgt dat de auto recht in één baan blijft rijden en niet te dicht op voorgangers rijdt. Het is nog een bètafunctie, dus waarschuwt Tesla chauffeurs om de handjes nog wel gewoon aan het stuur te houden. Bij de presentatie van de software was topman Elon Musk voorzichtig: "Hij zou hopelijk geen voetgangers moeten raken." Ook benadrukt hij dat automobilisten aansprakelijk blijven voor hun rijgedrag.

Zelf parkeren en van baan wisselen
Ook kun je met de nieuwe update je auto zelf laten parkeren: zodra je langzaam rijdt in de bebouwde kom, verschijnt een P in beeld als de auto een lege parkeerplek spot. Daarnaast kun je hem automatisch van baan laten veranderen door de richtingaanwijzer aan te zetten - wat hij natuurlijk alleen doet als het veilig is - en waarschuwt de auto voor objecten in je blinde hoek en mogelijke botsingen. Op het dashboard is een heel scala aan real-time informatie zien over je route, het verkeer en je rijgedrag.

Blogger Jalopnik testte een Tesla met de nieuwe software, en noemt het 'eng en tegelijk geweldig':

Volgens BBC heeft Tesla niet de ambitie om meteen volledig zelfrijdende auto's te ontwikkelen, maar wel om zijn auto's steeds meer van zelfrijdende eigenschappen te geven. Met die langzame evolutie zou het bedrijf over een jaar of drie een volledig zelfsturende auto kunnen hebben, die dan enkele jaren later - na goedkeuring van lokale overheden - op de weg zou kunnen rijden.

RTL Z programma Toekomstmakers maakte onlangs een special over de zelfrijdende auto, bekijk die hier terug:

Bron • RTL Z