Tech

'Chinese hackers achter diefstal gegevens klanten Easyjet'

ANP / Bright • 19 mei 2020 18:09

Easyjet-personeel met mondkapjes. Beeld © ANP

De grote dataroof bij vliegtuigmaatschappij EasyJet was mogelijk het werk van Chinese hackers. De cyberwapens die ze hebben gebruikt om binnen te komen, doen denken aan andere recente cyberaanvallen op luchtvaartbedrijven.

Dat zeggen twee 'mensen met kennis van het onderzoek' tegen Reuters. Volgens de bronnen was de aanval op Easyjet onderdeel van een serie door vermoedelijk Chinese hackers, gericht op de massale diefstal van reisgegevens en andere data. EasyJet geeft geen commentaar op vragen over wie er achter de dataroof zit.  

Data van 9 miljoen klanten

EasyJet bracht dinsdag naar buiten dat kwaadwillenden toegang hebben gekregen tot de gegevens van 9 miljoen klanten. Het gaat onder meer om hun mailadressen en reisplannen.

Bij 2208 klanten maakten de daders ook creditcardgegevens buit. Paspoortgegevens zouden niet zijn gestolen. Het is nog niet bekend hoeveel Nederlandse klanten zijn getroffen.

'Zeer geavanceerd'

EasyJet sprak van "een aanval van een zeer geavanceerde bron". Volgens de maatschappij zijn er geen aanwijzingen dat persoonlijke informatie is misbruikt. Informatie over reisplannen kan wel worden gebruikt voor phishing, waarbij mensen schadelijke maar echt ogende links toegestuurd krijgen.

EasyJet zegt dat het al contact heeft opgenomen met de mensen van wie de creditcarddata waren buitgemaakt, en dat het in de komende dagen de anderen informeert. "Als we geen contact met je opnemen, is er geen toegang geweest tot je informatie", laat EasyJet weten.

Het bedrijf zegt het cybersecuritycentrum van de Britse overheid en de Britse privacywaakhond op de hoogte te hebben gebracht.

Bright is verhuisd

Bright is verhuisd naar RTLNieuws.nl/tech. Daar vind je ons tech-nieuws en onze video's, reviews en podcasts.

Volg Bright ook op YouTube, Facebook, Twitter en Instagram.

Bron • ANP / Bright