Tech

Facebook wil dat gebruikers coronasymptomen melden

Bastiaan Vroegop • 07 april 2020 09:16

Beeld © ANP

Facebook hoopt dat bezoekers van het sociale netwerk hun coronasymptomen gaan doorgeven. Die informatie kan dan worden gebruikt om de virusuitbraak goed in kaart te brengen.

Bovenaan Facebook-tijdlijnen verschijnt voortaan een enquete, aldus CEO Mark Zuckerberg. Gebruikers kunnen hier op klikken en een paar korte vragen beantwoorden. De lijst is samengesteld met de Amerikaanse Carnegie Mellon University en moet duidelijk maken of je mogelijk geïnfecteerd bent.

Facebook verzamelt alle ingevulde enquetes en koppelt ze aan de locaties van gebruikers. Ook worden de antwoorden geanonimiseerd, zodat het sociale netwerk niet te weten komt of je ziek bent geweest. De informatie wordt puur gebruikt voor onderzoek naar het virus.

"Als dit werkt, kunnen we een wekelijkse kaart maken die voorspelt hoeveel zieken zich bij ziekenhuizen zullen melden", denkt Zuckerberg. "En we kunnen een indicatie geven van waar de uitbraak groeit en waar het aantal infecties begint af te vlakken".

Eerst in Verenigde Staten

In eerste instantie wordt de enquete alleen aan Amerikaanse gebruikers getoond. "Maar als de resultaten veelbelovend zijn, zullen we dit project snel landelijk uitrollen."

Het Facebook-initiatief zou een privacyvriendelijke manier zijn om corona-infecties in kaart te brengen. Nederland is op het moment kritisch op plannen van de Europese Unie, die met providerdata mogelijke uitbraken in kaart wil brengen. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright