Tech

Europees Parlement wil veel lagere roamingtarieven voor providers

Daniël Verlaan • 29 november 2016 12:47 @danielverlaan

Beeld © iStock

Het Europees Parlement wil dat de handelstarieven die providers elkaar rekenen voor het roamen veel lager worden. In plaats van 10 euro moet het bedrag omlaag naar 4 euro per gigabyte.

Daar stemde een commissie van het Europees Parlement vandaag voor. Het is het zoveelste stapje in het proces om de roamingkosten in Europa af te schaffen. Dat moet vanaf 15 juni van volgend jaar gebeuren.

Door de roamingkosten af te schaffen betaal je in een ander Europees land het standaardtarief voor bellen, sms'en en internet. Dat is vele malen lager dan de huidige roamingtarieven, die tussen de 2 en 4 euro per dag liggen voor het gebruik van 100MB dataverkeer.

Handelstarieven voor providers

Stel: je woont in Nederland en bent klant bij Vodafone. Je gaat een weekje naar Brussel en verbindt die dagen met het netwerk van de Belgische provider Proximus. Dan verbruik je via Proximus data, waar Vodafone een bedrag voor betaalt aan de Belgische provider.

De discussie gaat dan ook om de handelstarieven die providers aan elkaar rekenen. De Europese Commissie stelde eerder 10 euro per gigabyte voor (in 2017), om dat in vier jaar geleidelijk te verlagen naar 5 euro per gigabyte (in 2021).

Compromis

Het Europarlement vindt die bedragen veel te hoog. In plaats van 10 en 5 euro per gigabyte moeten de bedragen volgens hen worden verlaagd naar 4 en uiteindelijk 1 euro per gigabyte. "Het Parlement is vastberaden om de onnodig hoge roamingkosten te beëindigen", zegt D66-europarlementariër Marietje Schaake, die blij is met de voorgestelde lagere tarieven.

Aanstaande vrijdag gaan de EU-ministers overleggen over een eigen voorstel voor de roamingtarieven voor providers, die naar verwachting een stuk hoger liggen. Bij de Raad heeft telecomlobby veel meer invloed dan bij het parlement, zegt Schaake. "Veel regeringen zijn aandeelhouder bij telecomaanbieders, dus er zijn overduidelijke banden tussen de twee. Maar dat is geen reden om burgers onnodig hoge roamingprijzen te laten betalen."

Beide partijen moeten een compromis​ te sluiten, waarvoor de deadline op februari van volgend jaar ligt. Het is aannemelijk dat de prijzen uiteindelijk ergens in het midden, bijvoorbeeld op 7 en 3 euro, worden vastgesteld.

Extra kosten

Het blijft alleen de vraag of consumenten daadwerkelijk enorm gaan profiteren van de nieuwe Europese regelgeving voor roaming. Het Europees Parlement wil de handelstarieven daarom flink verlagen, zodat er weinig extra roamingkosten zijn die providers aan elkaar moeten betalen.

Maar die roamingkosten zullen uiteindelijk wel op iemand moeten worden verhaald, en deze extra kosten rekenen providers hoogstwaarschijnlijk door aan de klant door bijvoorbeeld internetbundels duurder te maken.

Daarnaast zou de Europese Commissie aan een voorstel werken waarmee gebruikers met een onbeperkte databundel worden gelimiteerd tot het gebruik van een beperkt aantal GB's in het buitenland, zo meldt de Financial Times op basis van gelekte Commissie-documenten.

Lees op rtlz.nl
Volgend jaar onbeperkt en zonder extra kosten in Europa roamen
Gratis roamen gaat je waarschijnlijk toch geld kosten​

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan