Tech

'Mac met mobiele chip verschijnt in 2021'

Bastiaan Vroegop • 24 februari 2020 21:06

Beeld ©

Apple zou in de eerste helft van 2021 een nieuwe Mac met een ARM-processor willen uitbrengen. Deze chip-architectuur wordt normaliter voornamelijk in smartphones en tablets gebruikt.

Dat meldt Apple-analist Ming-chi Kuo, wiens ontdekkingen over Apple vaak blijken te kloppen. Daarmee zou Apple op termijn willen afstappen van Intel, die op het moment de processoren voor Macs levert. 

Een Mac met een ARM-processor kan in theorie een stuk energiezuiniger zijn, waardoor hij bijvoorbeeld dezelfde lange batterijduur van een iPad heeft. Daar staat tegenover dat veel apps compleet opnieuw ontwikkeld moeten worden, omdat ze zijn gemaakt voor traditionele Intel-chips. 

ARM-chips worden door veel telefoon- en tabletfabrikanten gebruikt. Microsoft onthulde vorig jaar een nieuwe hybride Surface-laptop die ook op een ARM-processor draait. 

Coronavirus

Apple zou de afgelopen paar weken meer energie hebben gestoken in het ontwikkelen van nieuwe ARM-chips, omdat het coronavirus de productie in veel fabrieken heeft stopgezet of vertraagd. Deze chips zijn van essentieel belang voor nieuwe iPhones en iPads, maar kunnen ook in de nieuwe Mac een rol gaan spelen.

Vermoedelijk krijgen appmakers daar lang de tijd voor. Toen Apple overstapte op Intel, werd dat een half jaar voor de verkoopstart al bekendgemaakt.

Nieuwe 16 inch MacBook Pro: eindelijk een beter toetsenbord

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright