Tech

Twitter test gekleurde labels voor jokkende politici

Floris Poort • 21 februari 2020 14:00 @florispoort

Beeld © Getty

Twitter overweegt tweets met onwaarheden van politici en andere prominente gebruikers van een felgekleurd label voorzien.

Dat bevestigt Twitter aan NBC News, dat de functie in een testversie van de Twitter-app ontdekte. De functie moet het voor gebruikers makkelijker maken om onwaarheden en nepnieuws te herkennen. Het plan om een dergelijke markering aan te brengen is er al sinds maart 2019.

De regels van Twitter gelden namelijk niet of minder streng voor prominente gebruikers. Zo mag de Amerikaanse president Trump bijvoorbeeld tweets plaatsen die bij een normale gebruiker verwijderd zouden worden. In het geval van Trump weegt de nieuwswaardigheid volgens Twitter zwaarder dan het schenden van de regels.

Feitelijke correctie

Naast een feloranje of rood label, krijgen de tweets ook een corrigerende tekst. Zo kunnen Twitter-gebruikers direct zien wat er niet klopt aan het gelabelde bericht, en hoe het werkelijk zit.

"We verkennen meerdere manieren om desinformatie aan te pakken en tweets meer context te geven", zegt Twitter tegen NBC News. "Desinformatie is een kwalijk probleem en we testen verschillende manieren om dat aan te pakken."

Factcheckers en puntensysteem

Twitter wil naast journalisten en fact-checkers mogelijk ook de hulp van gebruikers inzetten, op een manier die lijkt op die van Wikipedia. Daar krijgen gebruikers punten voor het corrigeren van artikelen, wie meer punten verdient krijgt een zwaarder wegende stem.

In oktober 2019 kondigde Twitter al de maatregel aan om niemand meer politieke advertenties te laten maken op zijn platform. "Online advertenties zijn uiterst effectief voor commerciële partijen, maar bij politieke onderwerpen komt er een groot risico bij kijken", zei Twitter-ceo Jack Dorsey toen. "Deze advertenties worden gebruikt om stemmen te winnen en de levens van miljoenen mensen te beïnvloeden."

Test: hoe bevalt Samsung-vouwtelefoon Galaxy Z Flip?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright