Tech

Huawei brengt Google-loze Mate 30 Pro in Nederland uit

Floris Poort • 20 februari 2020 17:06 @florispoort

Beeld © Bright.nl

De Chinese fabrikant Huawei brengt zijn nieuwe high-end smartphone Mate 30 Pro alsnog in Nederland uit, zonder Google-apps zoals de Play Store.

De Mate 30 Pro komt volgens Huawei vijf maanden na de presentatie in beperkte oplage beschikbaar in één Nederlandse winkel: de MediaMarkt Arena in Amsterdam. De telefoon werd in september 2019 al onthuld, maar verscheen vooralsnog niet in Nederland. De telefoon is vanaf vrijdag voor 1099 euro te koop.

Oorzaak van het uitstel is de handelsoorlog tussen de VS en China. Huawei kwam daardoor op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met het Chinese Huawei. Daarom kan Huawei zijn nieuwe Android-toestellen niet meer leveren met Google-diensten, zoals de Play Store.

Nieuwe toestellen ook naar Nederland

Huawei heeft een eigen appwinkel, maar veel populaire apps zoals WhatsApp ontbreken nog. Gebruikers moeten die apps zelf handmatig installeren, onveiliger en onpraktischer dan via de Play Store. Zo ontbreken automatische updates en kan per ongeluk een malafide app worden geïnstalleerd.

Huawei zei onlangs dat het van plan is al zijn nieuwe telefoons wel weer gewoon volgens schema in Nederland uit te brengen. Die nieuwe toestellen zouden eigenlijk begin volgende week worden aangekondigd op telefoonbeurs MWC, maar die werd vanwege het coronavirus afgelast.

Huawei presenteert volgende week ook een nieuwe smartphone onder zijn Honor-merk.

Test: opvouwbare telefoon Samsung Galaxy Z Flip

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright