Tech

'Apple gaat gebruikers zelf standaardapps laten instellen'

Floris Poort • 20 februari 2020 14:58 @florispoort

Beeld ©

Apple lijkt eindelijk gehoor te gaan geven aan de wens van iPhone-gebruikers die zelf willen instellen welke browser of mailapp ze standaard willen gebruiken.

Volgens ingewijden overweegt Apple die mogelijkheid in iOS 14 toe te voegen. Al sinds de iPhone bestaat, kent iOS een aantal standaardapps. Links worden in Safari geopend en nieuwe e-mailberichten worden in Mail opgesteld. De App Store staat vol met alternatieven voor die apps, maar gebruikers kunnen die nog niet als de standaardoptie instellen.

Op Android kan dat wel, en ook op Apple's macOS bepalen gebruikers zelf wat hun standaardapps zijn. Apple overweegt de koerswijziging vermoedelijk om wetsmakers gerust te stellen, nu het bedrijf wordt onderzocht op het oneerlijk voortrekken van zijn eigen apps en diensten.

HomePod

Apples slimme speaker HomePod zou op eenzelfde manier opengesteld worden. Wie die speaker nu via Siri-spraakbediening wil gebruiken, heeft een abonnement op Apple Music nodig. De speaker kan met bijvoorbeeld Spotify gebruikt worden, maar wel met enkele beperkingen.

Spotify klaagde daar eerder over, en vindt dat Apple onder meer op de HomePod een ongelijk speelveld biedt. De HomePod wordt in Nederland nog niet officieel door Apple verkocht, omdat de Siri-versie op de HomePod speciaal op de speaker is toegespitst. Geïmporteerde HomePods zijn wel in Nederland te koop bij derden.

Siri

Eerder werd Siri al door Apple opengesteld. Daardoor kunnen Spotify-gebruikers nu via de assistent nummers aanvragen. In het aanstaande iOS 14 zouden gebruikers ook kunnen instellen wat hun favoriete apps zijn, zodat die makkelijker via Siri bediend kunnen worden. Nu moeten Spotify-gebruikers nog vragen: 'speel muziek van X via Spotify'.

De update naar iOS 14 wordt in september verwacht, na de onthulling van de nieuwe iPhones.

Review: Samsung Galazy Z Flip

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Bron • Bright