Tech

Nederlands techbedrijf Cornerstone in handen van Google

Chris Koenis • 19 februari 2020 18:25 @chriskoenis

Thomas Kurian is de topman van Googles clouddivisie. Beeld © EPA

Technologiebedrijf Cornerstone Technology is overgenomen door Google. Het bedrijf uit Dordrecht helpt bedrijven die hun ict-systemen en data naar de cloud willen overzetten.

Dat maken beide bedrijven zojuist bekend op hun blog. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

De overname van Cornerstone moet klanten van Google stimuleren om ook de stap naar de cloud te maken. Daarbij gaat het om bedrijven dit hun ict en servers nog in eigen huis hebben, zoals op mainframe-computers.

Dure overnames

Cornerstone is opgericht in 1989. Naast het leveren van clouddiensten zet het bedrijf ook verouderde bedrijfsapplicaties over naar moderne platformen. Dat kan de kosten voor ict-beheer en licenties van bedrijven drukken, zo belooft het Dordtse bedrijf, dat desgevraagd geen mededelingen wil doen over de overname.

Google schuwt de laatste jaren geen dure overnames bij de gewenste groei van zijn clouddivisie. Zo nam het vorig jaar nog het relatief onbekende cloudbedrijf Looker over voor 2,6 miljard dollar. De grootste zakelijke cloudconcurrenten van Google zijn Microsoft en Amazon, die allemaal volop profiteren van deze lucratieve markt.

Explosieve groei

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, maakte eerder deze maand voor het eerst omzetcijfers van zijn clouddivisie bekend. Daaruit bleek dat de divisie explosief groeit: de omzet verdubbelde in twee jaar tijd ruimschoots van 4 miljard dollar in 2017 naar 8,9 miljard dollar vorig jaar. 

Dat valt nog in het niet bij Amazon, dat vorig jaar liefst 35 miljard dollar omzet boekte, een groei van 37 procent. Microsoft publiceert geen omzetcijfers van zijn clouddivisie, en hield het bij een groei van 62 procent in het afgelopen kwartaal.

Bron • RTL Z