Tech

Beursapp Bux wil België en Scandinavië veroveren

Paul le Clercq • 13 juli 2016 11:08 @Paul_le_Clercq

Beeld ©

Bux, de app waarmee je kunt beleggen, breidt verder uit in Europa. Dat kan heel makkelijk, de bestaande apps in het Nederlands en Engels kunnen gewoon in België, Zweden en Denemarken worden gedownload.

Bux heeft nu 500.000 gebruikers (waarvan 45.000 een echte effectenrekening hebben, de rest oefent nog), in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië. Uiteindelijk wil Bux in heel Europa actief worden. Groeien kan eenvoudig, omdat er maar één kantoor is, in Amsterdam. Voor België is het voldoende als de bestaande Nederlandse app daar in de markt wordt gezet.

In Scandinavië gaat het om de bestaande Engelstalige app, legt topman en mede-oprichter Nick Bortot uit.

De kosten van het betreden van nieuwe markten zijn daarmee beperkt. Hoogstens moeten er voor de community van Bux-beleggers in de lokale markten freelancers worden gevonden die artikelen schrijven over beleggen.

Of willen Zweden en Denen app in eigen taal?

De stap naar Scandinavië met de huidige app in het engels is een beetje een probeersel. De gedachte is dat Zweden en Denen genoeg Engels kennen om geen app in hun eigen taal nodig te hebben. Mocht blijken dat een app in het Zweeds en Deens wél nodig is, dan wordt de bestaande app gewoon vertaald.

Er is dan ook een medewerkers nodig op het hoofdkantoor die Zweeds en Deens spreekt. De kosten zijn dan wat hoger, maar die vallen nog mee, zegt Bortot.

Volgende stap: Zuid-Europa

Voor het Franstalige deel van België is wel een app in het Frans gemaakt. Die kan eventueel later ook in Frankrijk worden gebruikt. Bux wil eind dit jaar of begin volgend jaar in een aantal grote landen in Zuid-Europa actief worden. Het gaat dan om Italië, Spanje en Frankrijk. Voor die landen is een app in de lokale taal nodig.

Hoeveel gebruikers Bux er in België en Scandinavië denkt te kunnen krijgen wil Bortot niet zeggen. Hij verwacht wel dat over een paar maanden het aantal gebruikers is gestegen tot 600.000.

Brexit heeft misschien gevolgen voor vergunning

Bux werkt nu via een vergunning van een partner in Groot-Brittannië. Die is voor de hele Europese Economische Ruimte geldig. Mocht Groot-Brittannië inderdaad uit de Europese Unie stappen, dan zou het kunnen dat Bux een andere vergunning nodig heeft.

Dat zou ook kunnen via een vergunning van een Duitse partner, zegt Bortot. Hij denkt dat de kosten en moeite daarvoor beperkt zullen zijn.

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z