Tech

Politiebazen: techbedrijven moeten kindermisbruik aanpakken

14 februari 2020 17:45

Beeld ©

Techbedrijven moeten meer doen om kindermisbruik te bestrijden. Die gezamenlijke oproep hebben korpschefs van politie in Nederland, Groot-Brittannië en andere Europese landen gedaan.

Volgens de politiebazen is kindermisbruik eenvoudig online te vinden, en is het daarna een kleine stap van het zien van zulk misbruik naar het zelf misbruiken van kinderen.

Uploads en streams blokkeren

De korpschefs willen dat techbedrijven kindermisbruik meteen blokkeren zodra het wordt geüpload. Daarnaast zouden de bedrijven het 'groomen' van kinderen moeten tegenhouden.

Platforms moeten bovendien livestreams van kindermisbruik voorkomen.

Rechercheurs helpen

De techbedrijven moeten ook rechercheurs meer helpen en ze moeten bereid zijn om elkaar te informeren, vindt de politie.

"Het verwijderen en stoppen van de verspreiding van dit soort materiaal zou bij deze bedrijven bovenaan hun prioriteitenlijst moeten staan", vindt korpschef Erik Akerboom, een van de ondertekenaars van de gezamenlijke verklaring.

Techbedrijven moeten volgens hem meer gaan samenwerken. "Alleen dan kunnen ze de nieuwe veiligheidsstandaarden en methoden ontwikkelen die hun applicaties, games en socialmediaplatforms veilig maken."

Bron • ANP/Bright