Tech

Toezichthouder onderzoekt overnames startups door techreuzen

11 februari 2020 23:56

Apple-ceo Tim Cook Beeld © AFP

Apple, Facebook, Amazon, Microsoft en Google-moederbedrijf Alphabet moeten van de Amerikaanse toezichthouder FTC extra informatie geven over mogelijk honderden kleine deals in de afgelopen tien jaar.

De toezichthouder wil kijken of ze met hun investeringen in startups andere opkomende bedrijven de nek om hebben gedraaid.

"Bedrijven op het gebied van digitale technologie zijn een groot deel van de economie en ons dagelijks leven", benadrukte FTC-voorzitter Joe Simons in een verklaring. "Met dit initiatief kan de FTC acquisities in deze belangrijke sector van dichterbij bekijken en ook evalueren of de autoriteiten voldoende op de hoogte worden gesteld van transacties die de concurrentie kunnen schaden."

Het is onduidelijk of deze actie van de FTC achteraf nog tot allerlei boetes kan leiden bij de techreuzen. De FTC bekijkt de overnames door de vijf grote bedrijven tussen 2010 en eind 2019.

Onder vergrootglas

De grote techbedrijven liggen wereldwijd onder een vergrootglas van toezichthouders. Bedrijven als Google en Facebook zijn de laatste jaren erg machtig geworden. Wat ook meespeelt is dat technologische ontwikkelingen soms erg snel kunnen gaan, wat het toezicht op techbedrijven bemoeilijkt.

Kijk ook: Samsung Galaxy S20

Bron • ANP/Bright