Tech

Gebruikers videodeurbel Ring kunnen verzoeken politie uitzetten

Floris Poort • 03 februari 2020 09:31 @florispoort

Beeld ©

Gebruikers van de videodeurbel Ring kunnen nu instellen of ze verzoeken van de politie willen ontvangen om hun videobeelden te delen.

De nieuwste update voor de videodeurbel Ring en de bijbehorende apps wordt nu uitgerold. Nieuw is een Control Center waarmee gebruikers hun veiligheid en privacy op één plek kunnen zien en instellingen kunnen wijzigen. Gebruikers zien of zij twee-factorbeveiliging hebben ingeschakeld, kunnen gebruikers toegang tot hun account ontzeggen en zien welke diensten van derden bij hun camera's kunnen.

Dat geldt ook voor politiediensten, die nu standaard verzoeken kunnen sturen voor het bekijken van videobeelden. Die verzoeken kunnen nu geweerd worden, door een instelling uit te schakelen.

De omstreden functie wordt door honderden politiekorpsen in de VS gebruikt om camerabeelden van consumenten op te vragen. Sommige korpsen geven burgers zelfs korting op producten van Ring in ruil voor toegang.

Privacy burgers

Critici vrezen voor de privacy van burgers. "Er wordt een enorme hoeveelheid data verzameld die de overheid in staat stelt om ons voortdurend te volgen, of er nu sprake is van een misdrijf of niet", zei Dave Maass van digitale-burgerrechtenorganisatie EFF eerder over Ring.

In Nederland worden ook op beperkte schaal cameradeurbellen uitgedeeld door gemeentes. CDA-Kamerlid Chris van Dam stelde Kamervragen over die praktijken naar aanleiding van verslaggeving van Tweakers. De minister bood vervolgens weinig duidelijkheid over de schaal van zulke projecten en het toezicht op de privacyregels.

Ring is een dochterbedrijf van Amazon. De cameradeurbellen en bewakingscamera's van het merk zijn ook via tientallen Nederlandse webwinkels te koop.

Review: videodeurbel Nest Hello. Mag dit wel?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright