Tech

Tip van Google: stop je telefoon in een envelop

Floris Poort • 22 januari 2020 11:06 @florispoort

Beeld © Google

Google heeft drie nieuwe manieren gepresenteerd om gebruikers bewuster met hun telefoon om te laten gaan. De opvallendste: een envelop voor om het toestel.

In 2018 voegde Google de functie Digitaal Welzijn toe aan Android. Gebruikers kunnen daarmee de tijd die zij aan hun telefoon en in bepaalde apps besteden, bijhouden en beperken. Nu bekijkt Google ook experimentele mogelijkheden met Digital Wellbeing Experiments.

De opvallendste is Envelope, waarbij gebruikers een op maat gemaakte papieren envelop om hun smartphone plakken en die zo veranderen in een domme telefoon. Op de envelop staan alleen cijfertoetsen, waarmee telefoonnummers kunnen worden gedraaid. Binnenkomende gesprekken kunnen worden opgenomen en de tijd kan worden getoond, maar meer kan de telefoon niet.

App installeren en knippen

Een tweede envelop toont alleen de toetsen van een camera. Dan kunnen alleen foto's en video's worden gemaakt, die pas teruggekeken kunnen worden als gebruikers de envelop openen. Zodra dat gebeurt, toont de telefoon hoe lang de gebruiker het zonder zijn volledige smartphone heeft volgehouden.

Gebruikers moeten zelf een app installeren en de benodigde envelop uitprinten en op maat knippen. Momenteel zijn de app en envelop alleen ontworpen voor Google's eigen Pixel 3A-telefoon.

Bubbels en stopwatch

Met Activity Bubbles krijgen gebruikers subtiel inzicht in hoe vaak en lang zij hun telefoon gebruiken. Elke dag begint de telefoon met een zwarte achtergrond. Iedere keer dat de telefoon gebruikt wordt, krijgt de achtergrond er een bubbel bij; hoe groter, des te langer de telefoon achter elkaar gebruikt is.

Screen Stopwatch toont gebruikers hoe lang zij hun telefoon hebben gebruikt. Vergrendeld staat de timer stil, ontgrendelen gebruikers hun toestel dan begint de tijd te lopen.

In oktober bracht Google ook al vijf Digital Wellbeing Experiments uit om te helpen het telefoongebruik in te perken, onder meer met een klein spelletje.

Kijk ook: 10 handige functies in Android 10

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright