Tech

Amerikaans Congres hoort zorgen over grote techbedrijven

Erwin Vogelaar • 21 januari 2020 20:54 @erwinvogelaar

Beeld © ANP

Sonos, Tile, Basecamp en PopSockets zijn gehoord door het Amerikaans Congres, over hun strijd met en zorgen rond grote techbedrijven.

Sonos, Tile, Basecamp en PopSockets zijn uitgenodigd door het Amerikaans Congres om uit te leggen hoe de monopolies van grote techbedrijven zoals Google, Amazon en Apple de rest van het technologische ecosysteem schaden.

Deze kleinere bedrijven vechten elk op hun eigen manier tegen big tech. Sonos klaagt Google bijvoorbeeld aan over vermeend inbreuk op vijf verschillende patenten. 

De makers van Tile beschuldigen Apple ervan Tile-producten minder bruikbaar te maken door nieuwe beveiligingsopties in iOS. Net voordat Apple met een soortgelijk product op de markt komt. "Je mag dan wel het beste voetbalteam hebben, maar je speelt tegen een team dat het stadium, de bal en het toernooi bezit, en de regels kan veranderen wanneer het wil", stelt Kirsten Daru van Tile.

Pesten met een glimlach

PopSockets-ceo David Barnett stelt dat Amazon 'pest met een glimlach'. Aangezien het bedrijf niet snel genoeg reageerde op namaakproducten in de winkel en vervolgens de prijzen van PopSockets-producten verlaagde waarna het bedrijf geld terug moest betalen. 

Basecamp klaagt tegenover het Congres dat Google van zijn zoekmachine een advertentiemachine heeft gemaakt. "Als we onze plek in DuckDuckGo zouden verliezen, zouden we het niet eens merken", stelt David Heinemeier Hansson van Basecamp. "Maar als we Google verliezen, dan raken we ons bedrijf kwijt."

"Op een gegeven moment zullen alle bedrijven concurreren tegen big tech, simpelweg omdat big tech erop is uit te breiden tot het absoluut alles doet", zei Hansson. "Help ons, congres. Je bent onze enige hoop."

 

Sonos en Google Assistant

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright