Tech

Man achter anti-DDoS-dienst liet zelf DDoS-aanval uitvoeren

Bastiaan Vroegop • 21 januari 2020 13:27

Beeld © iStock

De Amerikaanse oprichter van een bedrijf dat DDoS-aanvallen bestrijdt liet zelf een DDoS-aanval uitvoeren.

Bij een DDoS-aanval wordt een computer of server overbelast door een groot aantal bezoeken in korte tijd. In het verleden werd op die manier bijvoorbeeld internetbankieren bij meerdere grote banken tijdelijk offline gehaald.

Het Amerikaanse bedrijf BackConnect, opgericht door een inmiddels 22-jarige man, hielp bedrijven tegen betaling om zich tegen zulke aanvallen te weren. 

Deze oprichter bleek zich alleen schuldig te maken aan het soort cyberaanval dat hij normaal gesproken bestrijdt. Hij bekent in een rechtszaak dat hij een DDoS-aanval liet uitvoeren aan het adres van een niet nader genoemd bedrijf, aldus Krebs on Security.

In de Verenigde Staten kan deze cyberaanval tot een hoge straf leiden. Hij kan maximaal tien jaar de cel in gaan en een boete van hooguit 250.000 dollar opgelegd krijgen.

Betrapt na een hack

Het mailadres van de verdachte werd al eens aangetroffen in een database van vDOS, wat in 2016 één van de grootste DDoS-verstrekkers ter wereld was. Die database kwam na een hack op de site op straat te liggen.

Hoewel in de rechtszaak niet wordt gezegd wie het doelwit was van de aanval, bleek na de vDOS-hack dat de verdachte zijn vizier had gericht op de Free Software Foundation. Dat is een non-profit die pleit voor gratis en open software.

Bron • Bright